Vittnen vid konserten: Sköt på oss som fåglar

avErik Melin, Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5

Beväpnade terrorister tog sig in på konsertlokalen Bataclan i Paris och öppnade eld rakt in i folkmassan.

När polisen stormade lokalen och befriade gisslan möttes de av en massaker – nära 80 döda människor.

– Jag såg åtminstone 20 personer dödas och skadas. Det var ett blodbad. Ett blodbad. De sköt konstant under nästan 15 minuter, säger vittnet Julian Pearce till CNN.

Under en konsert med rockbandet Eagles of Death Metal, som skulle spela på Debaser i Stockholm den 25 november, öppnade flera gärningsmän eld. Europe 1-journalisten Julian Pearce beskriver gärningsmännen som unga.

– Ett flertal beväpnade män kom in under konserten. Två eller tre män, utan mask, var beväpnade med vad som såg ut att vara kalasjnikovs och sköt blint mot publiken. Det varade i tio eller 15 minuter. Det var extremt våldsamt och panikslaget.

Gärningsmännen ska enligt vittnen ha skrikit ”Allahu akbar” samtidigt som de sköt in i publiken, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

– Jag stod på ståplats när jag plötsligt hörde en smäll. Jag trodde att det var del av showen, sen vände jag mig om och fick se en person som var skjuten i ögat. Hon stod upp och föll sedan ihop, säger 23-åriga Fahmi till franska Libération. Det var första gången hon var i Paris.

Fahmi låg i fosterställning på golvet efter de första skotten.

– Men jag lyckades ta mig upp och sprang ut eftersom jag hade en nödutgång precis intill.

Satt på taket i två timmar

Grégoire, Thomas och Nicolas var inne i konsertlokalen när skottlossningen utbröt.

– Mördarna kom en halvtimme efter att konserten hade börjat genom huvudingången. De sköt alla som befann sig i baren, säger de till Liberation.

Vännerna berättar att de sedan såg någon slags rörelse framför scenen.

– Det var som en vind gick igenom ett fält med vete. Alla föll – döda, skadade och levande.

De berättar att de förstod att något exploderat och sprang för sina liv. De tog rygg på en i säkerhetspersonalen och lyckades gömma sig för terroristerna under gisslandramat.

– Vi väntade på taket i två timmar, vi kände oss fångade som råttor och det sköts överallt omkring oss.

”Sköt på oss som vi var fåglar”

Nära 80 personer dödades i konserthallen.

– Jag såg åtminstone 20 personer dödas och skadas. Det var ett blodbad. Ett blodbad. De sköt konstant under nästan 15 minuter. Jag har flera vänner som fortfarande är inne i huset. De är inte säkra utan gömmer sig i små utrymmen och skickar sms till mig. De vill att polisen går in, sa Julian Pearce medan terroristerna fortfarande höll folk gisslan i lokalen.

– Jag såg ansiktet på en av dem. Det var en ung kille, max 25 år. En helt vanlig kille.

Gärningsmännen ska enligt vittnen ha varit omaskerade och inte ha pratat med varandra.

– De rörde inte på sig. De bara stod längst bak i konsertlokalen och sköt på oss. Som om vi var fåglar.

Poliskällor uppger för nyhetsbyrån att de möttes av en massaker, att gärningsmännen också ska ha kastat någon form av bomber mot konsertbesökarna. Vid 04-tiden kommer nya uppgifter om vad som skedde när polisen stormade lokalen.

”Sett 10-15 till synes livlösa”

Enligt flera källor ska tre av de fyra terrorister som bekräftats ha dött på Bataclan ha sprängt sig själva när polisen slog till, uppger The Telegraph.

– Tre av dem utlöste sina bombbälten, den fjärde bar också ett bombbälte men sköts av polisen och exploderade när han föll till marken, säger en källa enligt The Telegraph.

Utanför konserthuset befann sig Aftonbladets fotograf Nikolai Jacobsen under natten. Han berättade att det var fullt pådrag med poliser i området kring konserthuset. Han beskrev polisen som mycket tungt utrustade.

– De håller på att bära ut skadade och eventuellt döda. Jag har sett minst 10-15 till synes livlösa personer som man burit ut. Gärningsmännen verkar ha gått in genom ett kafé med samma namn som ligger i anslutning till Bataclan, för att sedan gå in i konserhuset.

Mer om terrorattackerna i Paris

JUST NU: Bekräftat – terroristen är död

SENASTE NYTT: Följ vår liverapportering (TV+TEXT)
ATTENTAT STOPPAT: Här skulle nästa attack ske

DETTA HAR HÄNT: 129 döda i sex terrordåd i Paris
HÄR ÄR TERRORISTERNA: Döda, gripna, efterlysta

DÖDADE SVENSKEN: 20-årig kvinna från Västerås

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM