Lubitz var i området redan som barn

1 av 70 | Foto: Kände piloten Dieter Wagner, 77, flög i samma klubb som Andreas Lubitz.
NYHETER

Andreas Lubitz var välbekant med området kring olycksplatsen, berättar Francis Kefner som arbetar vid flygfältet i Sisteron.

– Han var här med sina föräldrar på den tiden, säger han enligt tidningen Frankfurter Allgemeine.

Området för olycksplatsen var var inte alls främmande för Andreas Lubitz. Redan som ung vistades han ofta i de franska Alperna, då framförallt kring flygfältet i Sisteron, uppger tidningen Frankfurter Allgemeine.

Han kom dit med sina föräldrar och flygklubben LCF Westerwald.

– Mellan 1996 och 2003 kom flygklubben från Montabaur hit regelbundet, säger Francis Kefner till den franska tv-kanalen ITélé.

Andreas Lubitz var därmed på platsen flera gånger under tonåren.

Sisteron ligger ungefär 40 kilometer väster om olycksplatsen.

”Besatt av Alperna”

Även piloten Dieter Wagner, 77, som flög i många år i samma klubb som döds­piloten Andreas Lubitz, kan bekräfta uppgifterna. Han säger att Lubitz åkt med på åtminstone en av klubbens segelflygresor till Sisteron i franska Alperna.

– Han var väldigt fascinerad av Alperna, till och med besatt. Jag är säker på att han kände till området för kraschen väl eftersom han segelflugit där tidigare.

Drömde om att bli pilot

Andreas Lubitz stora barndomsdröm var att bli ­pilot. Tack vare välbärgade föräldrar, pappan var framgångsrik företagsledare och mamman piano­lärarinna, hade familjen råd att skicka honom på flyg­lektioner ­tidigt.

Fem minuters bilfärd från föräldrahemmet i Montabaur ligger den lilla flyg­klubben LCF Westerwald. Där spenderade Andreas ­Lubitz mycket tid.

– Jag träffade honom ofta. Han var mycket trevlig och kändes som en alldeles ­normal pojke, säger Dieter Wagner till Aftonbladet.

Var med på resa

Han är en av veteranerna på flygklubben och har varit med sedan 1981. Han träffade Andreas Lubitz regel­bundet under fyra år.

– Han flög med de mindre planen och hade instruktör med sig de första åren, säger Dieter Wagner.

Flygklubben arrangerar regelbundet resor till Sisteron i franska Alperna bara några mil väster om olycksplatsen.

Dieter Wagner säger till Aftonbladet att Andreas ­Lubitz varit med på minst en sådan resa för fem-sex år ­sedan. Till franska Le ­Parisien säger han:

– Han var väldigt fascinerad av Alperna, till och med besatt. Jag är säker på att han kände till området för ­kraschen väl eftersom han segelflugit där tidigare.

”Totalt obegripligt”

Dieter Wagner noterade att den unge piloten var väldigt noggrann.

– Han tog alltid väl hand om planen. Han följde ­också alla säkerhetsrutiner grundligt.

Det fanns inga som helst tecken på att Lubitz hade psykologiska problem, förklarar Dieter Wagner.

– Det som har hänt är obegripligt. Totalt obegripligt.

ARTIKELN HANDLAR OM