Nyheter

Äntligen kan vi få barn från Brasilien

NYHETER

Jacob och Saymom första gayparet någonsin som får utlandsadoptera

Saymom och Jacob är efter år av utredningar och kamp godkända att få ett adoptivbarn från Brasilien.
Saymom och Jacob är efter år av utredningar och kamp godkända att få ett adoptivbarn från Brasilien.

Makarna Jacob och Saymom Neves har lyckats med det omöjliga:

Sveriges första samkönade utlandsadoption.

Nu väntar de bara på "samtalet" från Brasilien.

– Det har varit en lång resa att bli godkända, men nu vågar vi börja titta på barnkläder, säger de blivande föräldrarna.

Den fina trerumslägenheten i Göteborg är förberedd. Barnrummet är ritat och presenter från familj och vänner har trillat in alltsedan det positiva beskedet strax före jul.

Då fick de 29-åriga makarna, efter ett och ett halvt års byråkrati och vånda, veta att högsta domstolen i Brasilien slutligen godkänt dem som blivande adoptivföräldrar.

– Den lycka som uppstod där och då är obeskrivlig. Vi är godkända! Vi är gravida!

Barntankarna har funnits hos båda i flera år.

– Det har känts som en del av livet. Men tidigare har det bara varit en tanke, berättar Jacob.

Vill vara med barnet hela tiden

Inga av de möjliga alternativen kändes ideala - surrogatmamma i utlandet var för riskabelt och att skaffa barn med ett par lesbiska vänner kändes fel.

– Då skulle vi bli halvtidsföräldrar och vi vill  ju vara med vårt barn hela tiden.    Vintern före parets bröllop sommaren 2013 växte tanken om adoption. De gick kommunens föräldrautbildning och så småningom påbörjades en adoptionsutredning hos familjerätten.

– Utbildningen var väldigt probleminriktad. Allt var tänkt för blivande mammor och pappor och man pratade bara om adoptionsländer där samkönade föräldrapar inte ens är välkomna.

Lyckan vände när utredarna nämnde möjligheten till så kallad enskild adoption som förutsätter att en av de sökande har anknytning till landet i fråga, till exempel genom ursprung eller har varit bosatt där.

Accepterar samkönade par

– Vi har tur. Eftersom Saymom är född i Brasilien och har sitt medborgarskap kvar kunde vi ställa oss i den brasilianska adoptionskön eftersom de accepterar samkönade par.

Trots att portugistalande Saymom skötte allt som var möjligt på telefon tog processen närmare ett år. En lång tid att hinna fundera på framtiden och vad föräldraskapet kommer att innebära.

För Jacob, som upplevt mobbing under uppväxten, är det självklart att uppfostran ska handla om allas lika värde. Trots att han själv fortfarande känner att han "finner sig" i situationer på grund av sin homosexualitet.

– Tyvärr rättar man sig för ofta. Visst, Sverige har kommit längre än andra länder i fråga om att acceptera samkönade men det är fortfarande långt ifrån ok, säger Jacob som är utbildad personlig tränare och kostrådgivare.

Saymom, som jobbar med mode, är mindre orolig över framtiden men båda inser att deras fall är unikt och vill därför berätta om det.

– Vi vet två par som lyckats med en inhemsk adoption i Sverige. Men generellt känner man sig lite ensam, vi har inget likadant par att dela våra upplevelser med.

Nu återstår längtan efter samtalet som ska ge svar på vem som blir deras barn.

– Det kan bli om en månad, om ett år, så fort vår data har matchats med ett barn.

När barnbeskedet kommer måste paret med kort varsel resa till Brasilien och stanna i en dryg månad i början av anknytningsprocessen.

Brasiliansk regnskog

Men först kommer väntan. Tid att sortera barnsakerna som Jacobs syster gett dem och köpa fondtapeten med en brasiliansk regnskog som planeras till barnrummet.

– Nu kan vi så smått börja planera vårt liv med barn. Att gå och köpa saker till barnet känns för första gången aktuellt för att det kommer att bli verklighet, säger Jacob som tänker bättra på sin portugisiska under väntans tider.

– Det brasilianska kommer att vara närvarande i barnets liv. Saymom kommer att prata portugisiska med det och vi kommer, som vartannat år, att resa dit. Men framför allt kommer barnet att få jättemycket kärlek för han eller hon är väldigt efterlängtad.

Förväntningarna på föräldraskapet är stora men Jacob och Saymom är ödmjuka inför framtiden.

– Vår situation är lite unik, men det finns kanske fler som inte tänkt på detta med enskild adoption så för oss är det viktigt att berätta det. Det vi lyckats med hittills är ju en seger. Homosexuella vill ju verkligen också få barn.

Så många är adopterade

2013 fanns i Sverige 139 507 adopterade personer - 74 735 kvinnor och 64 772 män, cirka 1,4 procent av befolkningen. De flesta, 83 460, var födda i Sverige. 56 047 adopterade personer var födda utomlands.

Antalet internationella adoptioner går upp och ner beroende på flera faktorer, bland annat tillståndet i respektive land, antalet svenska adoptionsförmedlingar samt vilka länder de fått auktorisation att samarbeta med. Under 2000-talet blev Kina det största adoptionslandet för att sedan  minska kraftigt, både det totala antalet barn men framför allt antalet flickor. Tidigare kom omkring 400 kinesiska flickor om året till svenska familjer. 2013 hade siffran sjunkit till 19 bland annat beroende på ökad levnadsstandard i Kina och förändrad syn på enbarnspolitiken.

De senaste åren har omkring 500 internationella adoptioner per år registrerats i Sverige. 2013 kom den största andelen av barnen från Kina (63), därefter kommer Indien 48), Thailand (36), Ryssland (35), Taiwan (30), Kenya (27), Sydkorea (25), Colombia (24), Sydafrika (24), Etiopien (19) och Polen (19).

Samkönade adoptioner

För att adoptera krävs först ett medgivande från socialnämnden i den kommun den/de sökande bor. Det föregås av en så kallad familjeutredning hos socialtjänsten. Sedan ska landet i fråga godkänna de sökande.

En lagändring tillåter sedan 2003 att även par som ingått partnerskap kan ansöka om adoption. De adoptioner som hittills gått igenom är dock bara inhemska adoptioner och "närståendeadoptioner".

Internationella adoptioner har inte varit möjliga eftersom de svenska adoptionsförmedlingarna inte haft avtal med länder där samkönade par godkänns.

Britt Peruzzi

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter