Peter upptäckte späckhuggare i Bohuslän – simmade mot båten

avJohanna Rapp

NYHETER

Peter Johannessen och hans kompis var ute och fiskade torsk vid Måseskär – när de fick se en syn de aldrig kommer glömma: flera späckhuggare kom simmade en bit bort.

Helt plötsligt vände den största av späckhuggarna och simmade rätt mot deras båt.

– Då blev vi lite fundersamma och undrade vad han ville. Men han ville nog bara spana in oss, det var otroligt häftigt, säger Peter Johannessen.

Förra helgen var Peter Johannessen och hans kompis ute och fiskade vid Måseskär, sydväst om Käringön i Bohuslän.

– Det ligger lite vrak där och vi var ute och fiskade torsk och sej och havet låg helt blankt. Därför höll vi lite utkik, ofta kan man se tumlare dyka upp, men den här gången var det något helt annat, säger Peter Johannessen.

På avstånd såg vännerna hur flera späckhuggare dök upp vid ytan, något som GP var först med att skriva om.

– Vi såg de höga fenorna och då var det bara att genskjuta dem för att spana lite närmare. Vi körde längst med valarna och tittade på dem. Vi höll väl oss ungefär 50 meter därifrån, men sedan kom de närmare också. Vi ville inte testa dem för mycket utan höll oss på lite avstånd för att inte skrämma bort dem. Det var fem stycken som vi kunde se, de såg ut att vara på väg norrut, det var tydligt att de vandrade, säger Peter Johannessen.

Foto: Privat
Fritidsfiskaren Peter Johannessen såg flera späckhuggare när han var ute och fiskade. Här är en bild från en tidigare fisketur, när han fångade en havsål.

Simmade mot båten

Helt plötsligt vek en av späckhuggarna av – och simmade istället mot Peter och hans kompis båt.

– Helt plötsligt vek den av mot oss. Då blev vi lite fundersamma och undrade vad han ville. Men han ville nog bara spana in oss, det var otroligt häftigt, säger Johannessen och tillägger:

– Späckhuggaren var nästan större än båten. Vi funderade på om vi skulle flytta på oss eller vad som skulle hända, om han skulle hoppa upp på båten, haha.

Var ni inte oroliga att den skulle välta båten?

– Nä, de har nog ett oförtjänt dåligt rykte, jag tror de är ganska snälla. Han kanske bara kom för att markera.

”Ingenting man glömmer”

Efter att ha följt efter späckhuggarna på ungefär 50 meters avstånd i några kilometer vek de av, och lät valarna fortsätta på egen hand.

– Det är ingenting man glömmer. Jag känner mig lyckligt lottad som fick se det här, jag hoppas att det kan bli vanligare, säger Peter Johannessen.

Dagens tre rubriker 18 juni 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM

Lysekil

Bohuslän

Måseskär

Fiske