Nu utlämnas Ferraribedragaren till Sverige

avJohn Granlund

NYHETER

29-åringens leasade Ferrari exploderade mystiskt – och sen flydde han till Nordafrika.

Men mannen greps i Marocko och efter att ha suttit häktad i 184 dagar ska han nu skickas till Sverige och ställas inför rätta.

– Vad gäller grova bedrägerier ligger det absolut i topp i Sverige, säger åklagaren Kjell Jannesson till SVT.

Mannen från Karlskrona hade en treårig fängelsedom för grovt bedrägeri hängande över sig när hans leasade Ferrari plötsligt exploderade i ett villakvarter i Nättraby utanför Karlskrona, i oktober i fjol.

Efter den explosiva branden fanns nästan ingenting kvar av sportbilen.

Kort därefter försvann 29-åringen spårlöst och han efterlystes över hela världen via Interpol.

1 av 2
Den misstänkte 29-åringen.

Greps i Marocko

I november kunde han gripas i Casablanca, Marocko.

– Det har varit en intensiv utredning där han flytt ner genom Europa och vidare till Marocko, sa en inspektör på polisens FAST-grupp till Aftonbladet efter gripandet.

Nu ska han - efter 184 dagar i marockanskt häkte - utlämnas till Sverige för att ställas inför rätta.

– Vi har fått besked från svenska ambassaden i Marocko att alla tänkbara myndigheter har godkänt utlämningen och att alla berörda ministrar har skrivit på. Min gissning är att han kan hämtas om några veckor, säger Kjell Jannesson till SVT.

Dels ska den tidigare fängelsedomen för omfattande bedrägerier avhandlas i hovrätten.

Dels ska mannen höras i en omfattande bedrägerihärva där 29-åringen misstänks vara

huvudman.

Omfattande mål

29-åringen misstänks ha lurat 96 personer på sammanlagt 85 miljoner kronor genom att ha fått dem att investera pengar i påhittad affärsverksamhet i tron om att återfå snabb avkastning. Flera av de drabbade sitter därefter med stora skulder.

– Det här är det absolut största bedrägerimålet jag har haft, och vad gäller grova bedrägerier ligger det absolut i topp i Sverige. Det är en enormt stor utredning – sedan i november har vi haft fyra poliser som jobbat heltid med ärendet, säger kammaråklagare Kjell Jannesson som är förundersökningsledare i ärendet.

Aftonbladet har tidigare varit i kontakt med flera personer som säger sig ha blivit lurade av mannen.

– Jag har mått sjukt dåligt. Det är den värsta perioden i mitt liv, har en av de lurade personerna tidigare sagt till Aftonbladet.

Nekar till brott

Ytterligare tolv män greps i målet i april i ett samordnat tillslag i sju olika städer i södra Sverige. De är misstänkta för olika grader av inblandning, som att ha tagit av bytet, skriver TT.

När mannen nu väntas till Sverige kommer han att föras omgående till häktet i Karlskrona.

29-åringen nekar till brott och hävdar att allt handlar om ”misslyckade affärsinvesteringar”.

– Han är lättad av att de sista handlingarna nu är påskrivna och att det närmar sig att han får lov att åka hem. Han menar att han inte har gjort något brottsligt och han vill komma hem och få det här uppklarat och förklara sig, säger mannens advokat Lars Engstrand till Aftonbladet.

Dagens tre rubriker söndag 1 juli 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM