Jättebranden i Nacka – fortfarande ett mysterium

avJill Sjölund

Orsaken till jättebranden i Nacka är fortfarande ett mysterium.

90 000 kvadratmeter har brunnit – skadorna är enorma.

– Vi fortsätter jobba med oförminskad styrka, säger Lars-Åke Stevelind, operativ chef vid Södertörns räddningstjänst.

Vid 16-tiden på fredagen tog branden fart i skogen i Svindersvik i Nacka. Röken syntes från stora delar av centrala Stockholm.

Ett italienskt brandflyg kallades in för att vattenbomba elden.

– Planet tar 6 500 liter vatten som släpps ner över det vi kallar fronten av branden för att hindra den från att sprida sig. Planet körde i två timmar. Det hjälpte oss mycket, säger Lars-Åke Stevelind.

1 av 26 | Foto: Andreas Bardell

Oländig terräng

Men arbetet var långt ifrån färdigt med det. Varje centimeter av de nio hektaren – ett område lika stort som 15 fotbollsplaner – måste blötas ner ordentligt.

– Annars kan det ligga och pyra och börja brinna igen efter några timmar eller dagar. Det är en oländig terräng med berg och stup. Jag tror att vi kommer vara kvar på platsen med vår utrustning till i början av nästa vecka, säger Lars-Åke Stevelind.

Branden har varit under kontroll sedan lördag morgon. Man fortsätter dock eftersläckningsarbetet med en oförminskad styrka på drygt 40 personer fram till klockan 23 i kväll. Sedan kommer platsen att bevakas av en handfull brandmän under natten innan ett 30-tal återvänder under söndagen för att fortsätta arbetet.

”Skogen självantänder inte”

Det är fortfarande oklart vad som orsakade branden.

– Men skogen självantänder inte och vi har inte haft något blixtnedslag. Då återstår en mänsklig handling. Folk röker och eldar mitt i skogen. Och nu när det är så torrt så kan även en liten markbrand tända rejält. Det går fort, säger Lars-Åke Stevelind.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bränder

Nacka