SF varnar för falska sms: ”Bedrägeri”

Den senaste tiden har flertalet svenskar fått sms med erbjudande om billiga biobiljetter.

SF varnar för de falska sms:en.

– Man ska alltid bara slänga såna här saker, säger SF Bios informationschef Thomas Runfors.

SF Bio firar födelsedag och erbjuder därför 2 x Biobiljetter för 13 kr. Giltiga i hela landets biografer! Klicka här”.

Så lyder sms:et som nått flertalet svenskar den senaste tiden. Klickar du på länken ombeds du fylla i dina kortuppgifter. Gör du det möts du av ett felmeddelande som ber dig att prova på nytt – eller testa med ett annat kort.

Allt för att locka av dig ytterligare uppgifter.

– Det är inte från oss, utan det är någon som utger sig för att vara SF Bio. Det förekommer då och då. Vi skickar inte sms med erbjudanden om att köpa presentkort billigt, säger Thomas Runfors, informationschef på SF Bio.

Om man får ett liknande sms gör man bäst i att radera meddelandet utan att ens öppna det.

– Risken är att om man öppnar ett sånt här sms eller mejl så kan man ladda ner saker till sin telefon eller dator som kan skada, eller så kan man svara på ett erbjudande och ge bort sina bankuppgifter, så man ska alltid bara slänga såna här saker, säger Thomas Runfors.

Kan vara skickligt gjorda

Är man däremot osäker på om meddelandet faktiskt kommer från SF kan man höra av sig till kundtjänst och fråga. Det finns även ett par tecken man ska vara vaksam på.

– Ibland är de här bluff-sms:en väldigt skickligt gjorda, så det kan vara svårt att bedöma om det är vi som har skickat ut det. Men i bland kan man också se att det är fel på stavningen eller någonting annat som verkar konstigt, säger Thomas Runfors.

Sms:et som just nu skickas ut har till exempel SBIO som avsändare, och använder ett relativt stolpigt språk. Det första erbjudandet om två biljetter för 13 kronor ändras dessutom när man klickar, till ett presentkort för 20 kronor.

Relativt vanligt

Larm om liknande bedrägerivågor har kommit flera gånger det senaste året. Från SF:s sida är det svårt att få bukt med problemet, eftersom de misstänkta bedragarna hela tiden gömmer sig bakom nya domäner.

Thomas Runfors uppmanar den som drabbas att vända sig till polisen.

– Vi polisanmäler alltid det här, för det är bedrägeri. Vi har också gjort försök att stoppa de här, men det är svårt att komma åt det. Vi försöker att varna våra kunder och går i bland ut med en varningstext på vår sajt, säger han.

Publisert:

LÄS VIDARE