Upp med hakan, vi är ändå bäst i världen

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Sverige må vara ute ur VM för den här gången. Men vad gör det att vi inte är världsbäst på fotboll när vi ändå är bäst på så mycket annat?

Efter att ha tagit oss till kvartsfinal i fotbolls-VM för första gången sedan −94 torskade vi med 0–2 mot England.

Det kan kännas tungt att VM-festen är över för Sveriges del. Men kom ihåg att vi är bättre än de flesta, inklusive England, på i stort sett allt annat än fotboll.

Här är några exempel som borde få de flesta svenskarna att känna sig nöjda:

1 av 6 | Foto: TT
Zara Larsson är en av Sveriges stora musikexporter.

Vi är bäst i världen på att möta FN:s hållbarhetsmål:

Sverige toppar Sustainable development goals index (ungefär: Hållbar utvecklingsmålindex) lista över länder som är bäst på att möta FN:s klimatmål.

Sustainable development goals index har skapats som svar på de 17 mål som världens ledare från 193 nationer satt upp som fastställer tre områden för hållbar utveckling: ekonomisk utveckling, social integration, miljöhållbarhet och demokrati.

Vi är bäst i världen på business, innovation och teknologi:

Sverige är det bästa landet för business. Forbes har nyligen dubbat Sverige till världens bästa land för att göra affärer. På relativt kort tid har Sverige hoppat från 38: e plats till nummer ett.

Global sustainable competitive index har kallat Sverige det mest konkurrenskraftiga landet ur en ekonomisk synpunkt.

Vi är också världsberömda på tech-scenen med globala företag som Spotify, Klarna och iZettle.

Vi är bäst på fest:

Stockholm och Göteborg har utnämnts till två av världens roligaste och bästa feststäder enligt en studie gjord av Hostelworld, 2016 hamnade även Stockholm på femte plats över Business insiders lista över städer med bäst rykte.

Vi är världsbäst på musikexport:

Sverige har rankats som en av de bästa musikexportörerna i världen per capita, enbart USA och Storbritannien slår Sverige i den här kategorin. Med legendariska grupper och artister som ABBA, Roxette, Avicii och Zara Larsson har vi en lång historia som väletablerad musiknation.

Sverige är bäst på jämlikhet:

Sverige har utsätts till världens bästa land på jämlikhet och bästa landet för kvinnor att leva i. Detta mycket tack vare att vi har ett av de minsta lönegapen mellan könen och generöst med föräldraledighet.

Sverige är bäst för barnfamiljer:

Som sagt, vår föräldraförsäkring och stöd till barnfamiljer i form av bland annat barnbidrag gör oss till ett av världens bästa länder att uppfostra barn i.

Vi är minst korrupta:

Sverige är ett av världens minst korrupta länder enligt Transparency international. Vi ligger som nummer 6 på listan över världens mest transparenta länder.

”Korruption i Sverige är reglerat av landets nationella antikorruptionsenhet, en del av åklagarmyndigheten. I den skandinaviska staten definieras korruption som maktmissbruk av tjänsteman”, skriver Business Insider USA.

Vi är bäst på pressfrihet:

Vi ligger tvåa på World press freesoms lista över länder som är bäst på pressfrihet. Bara Norge rankas högre.

Vi lever längst:

Vår sjukvård är tillgänglig för alla medborgare och hamnar alltid högt på topplistor. Vi ligger fyra på listan över förväntad livslängd med en medelålder på 80,7 år.

Vi är bäst på tunnelbanekonst:

Stockholms tunnelbanesystem sägs ha världens längsta konstutställning på 110 kilometer spridd mellan de olika stationerna.

Vi är hurtigast:

Vi har minst rökare av alla EU-länder, endast 15 % av befolkningen röker. Samtidigt är vi bra på att motionera – mer än halva befolkningen tränar minst 2,5 timme i veckan.

Vi har de bästa passen:

Med svenska pass kan man ta sig långt – du kommer in i hela 158 länder utan att behöva visa visum. Med afghanska pass kan man jämförelsevis bara komma in i 23 länder utan visum.

Vi är (nästan) bäst på engelska :

Enligt EF:s lista över länder som har bäst kunskaper i engelska är svenskar utomordentliga – bara Nederländerna rankas som bättre än oss.

Källa: Nordic Business Insider

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN