Beatrice Ask hånad efter satirmissen

Publicerad 2014-01-06

Satirtidningen skrev att 37 personer dog första dagen efter att Colorado legaliserat marijuana.

Sveriges justitieminister Beatrice Ask länkade till artikel på Facebook – och hånas nu i sociala medier.

”Beatrice Ask har ingen kunskap om varken droger eller källkritik”, twittrar Anders Pettersson, ordförande i Liberala ungdomsförbundet i Karlstad.

I artikeln från den kända satirsajten The Daily Currant påstås att 37 personer dött i marijuanaöverdoser efter att den amerikanska delstaten gjort drogen legal 1 januari.

En av de döda sägs vara den tidigare metaamfetamin-försäljaren Jesse Bruce Pinkman från Albuquerque, en uppenbar blinkning till en av huvudpersonerna i succéserien Breaking Bad.

Sveriges justitieminister Beatrice Ask lade på sin Facebook-sida ut en länk till artikeln, med följande kommentar:

”Dumt och sorgligt. Min första motion i ungdomsförbundet hette Krossa knarket! I den frågan har jag inte ändrat uppfattning alls.”

Mycket kritik

På sin Facebook stötte Ask omedelbart på patrull och flera personer påpekade att det uppenbart rörde sig om satir.

”Jag blir på riktigt orolig att vår justitieminister går på denna satir”, skriver en person i kommentarerna.

Justitieministern svarade:

”Ja, men det är inte roligt alls. Droger förstör människor och jag har sett tillräckligt av eländet.”

På Twitter har kritiken mot justitieministern fortsatt.

”Det är alltså denna Beatrice Ask omdöme vi ska lita på när Säpo försöker få direkttillgång till vår data”, skriver it-rådgivaren Emanuel Karlsten.

Missuppfattad

”Mitt politikerförakt har aldrig varit så stort som ikväll. Avgå Beatrice Ask!”, skriver Andreas Eriksson, förbundsstyrelseledamot i tankesmedjan Ung Liberal.

När Aftonbladet når Asks pressekreterare Per Claréus menar han att justitieministern egentligen riktat kritik mot valet att göra satir av marijuana-lagen.

– Det hon vänder sig emot är att satir som förlöjligar drogmissbruk skulle vara något roligt. Det skriver hon längre fram i samma Facebook-inlägg, säger Claréus till Aftonbladet.

I efterhand har Ask redigerat sin kommentar till länken.

”Redigerar denna uppdatering, så att andra ska slippa oseriös kritik från drogliberalt håll; Dumt och sorgligt att i satirform förlöjliga de som inte gillar legalisering av cannabis. Min första motion i ungdomsförbundet hette Krossa knarket! I den fåran har jag inte ändrat uppfattning alls”, skriver hon.

Inte bara Beatrice Ask verkar ha missat satiren, även Eva Flyborg, riksdagsledamot för Folkpartiet har länkat till artikeln på sin Facebook.

”Det finns de som vill att vi skall legalisera marijuana i Sverige. Det tycker inte jag”, skriver Flyborg bredvid länken till artikeln.