Svenske majoren fri

avKenan Habul, Martin Schori, Olof Svensson, Staffan Dickson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 7

Den svenske OSSE-observatören och majoren Thomas Johansson har släppts av medicinska skäl, bekräftar Stella Khorosheva, separatisternas talesperson, för Aftonbladet.

– Han är fri, men befinner sig fortfarande i Slovjansk. Han släpps för att han har diabetes. Vi kommer inte att släppa någon annan, säger hon.

Den svenske OSSE-observatören Thomas Johansson, 57, i Ukraina släpptes vid 18-tiden på söndagen. Det bekräftar talespersonen Stella Khorosheva.

– Han är erbjuden hjälp att ta sig från Slovjansk. Han är en fri man, säger hon.

Stella Khorosheva hävdar att separatisterna, eller hemvärnet – en beteckning hon själv föredrar – eskorterar svensken. Det sker för hans säkerhets skull.

– Han ska åka till hemligt ställe där han ska få duscha och göra sig i ordning, berättar hon utan att utveckla det vidare.

Försvarsmakten i Sverige bekräftar på sin hemsida att den svenske observatören har släppts och att han varit i kontakt med Högkvarteret och bekräftat detta.

"Med hänsyn till att de sju andra officerarna i teamet fortfarande hålls kvar, lämnar Försvarsmakten tills vidare inga ytterligare kommentarer kring frisläppandet", skriver Försvarsmakten på hemsidan.

Carl Bildt: Tack för alla som hjälpt till

Sveriges utrikesminister Carl Bildt skriver på Twitter att han har pratat med den svenske majoren efter frisläppandet.

– Ett av de bästa telefonsamtalen på länge – med vår just frigivna OSSE-observatör. Tack till alla som har hjälpt till, skriver han.

Blidt vill inte ge några fler kommentarer angående frisläppandet, med hänsyn till att de sju andra officerarna i teamet fortfarande hålls kvar, meddelar han pressekreterare.

OSSE: ”Han är med oss”

Enligt Tatyana Baeva, talesperson för OSSE (Organisationen för säkerhet och fred i Europa), ska svensken befinna sig tillsammans med representanter från OSSE.

– Vi kan bekräfta att OSSE-teamet, som under dagen fört samtal i Slovjansk om frisläppandet av de tillfångatagna militärinspektörerna, har lämnat området med den svenske medborgaren som behövde ta mediciner. Teamet kommer att fortsätta sina ansträngningar för att även få de andra militärinspektörerna frisläppta, säger hon till Aftonbladet.

Hon kan i nuläget dock inte säga var svensken befinner sig.

Mattias Robertson, Försvarsmaktens pressinformatör, berättar att han ännu inte har fått någon officiell bekräftelse.

– Vi har bara mediauppgifter. Vi kan inte bekräfta någonting. Vårt arbete fortsätter som vanligt, säger han.

Överstelöjtnanten Claes Bernander, som var i Ukraina som OSSE-observatör under påskhelgen, kommenterar kort för Aftonbladet:

– Det är strålande nyheter.

Fördes bort i fredags

Thomas Johansson fördes bort i fredags av beväpnade, maskerade män. Han var då tillsammans med sju andra, från Tyskland, Tjeckien, Polen, Schweiz och Danmark. Ytterligare fem personer från Ukrainas militär ska också varit med i bussen.

Ledaren för den så kallade Donetskrepubliken, som separatisterna utropat, har tidigare sagt att gruppen endast kommer att befrias genom fångutväxling.

Mer info kommer

Publicerad: