Nyheter

Kraftiga översvämningar i Storbritannien

Av: 

Eric Emanuelsson

NYHETER

"Det har gått otroligt snabbt"

Väderkatastrofen fortsätter i Storbritannien.

Floden Themsen har nu brutit i genom skyddsvallarna – och är på väg mot London.

– Det är som i en skräckfilm, säger ett vittne till BBC.

Myndigheterna i Storbritannien har utfärdat 14 allvarliga översvämningsvarningar längs floden Themsen. Värst är det i de sydöstra delarna av landet, kring grevskapen Berkshire och Surrey, där myndigheterna varnar invånarna för att stanna kvar – då översvämningarna kan innebära fara för livet.

– Det här har inte hänt på 55 år, säger Graham Atkin, som bor i området till BBC

– Jag har varit med om att vattnet tagit sin in på gården, men nu är hela källaren översvämmad, säger en annan boende.

Alla hjälps åt

Bilder tagna från helikopter visar hur hela byar längs floden har blivit översvämmade. Affärer och bostäder tar in vatten. Myndigheter, räddningspersonal och invånarna gör nu allt för att ingen ska komma till skada. Räddningsbåtar används för att evakuera de boende. Militären har de senaste dagarna kallats in för att bygga skyddsvallar runt floden för att skydda befolkningen.

– Förra gången detta hände gick det mycket långsammare, men nu har det gått så otroligt snabbt, säger Jim Shaw, som använder en turistbåt för att köra livsmedel och produkter till de affärerna som fortfarande är ovan vattenytan.

På väg mot London City

I går hände det som inte fick hända. Floden bröt igenom skyddsvallarna och på bara några timmar översvämmades staden Datchet – och nu är floden på väg mot London City och ett av drottning Elisabeths residens.

Väntas fler stommar

Och värre kommer det troligen att bli. I eftermiddag och i natt väntas ännu en storm dra in över landet och på fredag spås nästa komma.

Jim Shaw, en av dem som bor nära Themsen, försöker få bort vattnet från sin gård och rädda sitt hus med en hink.

– Det finns ingenting annat jag kan göra, för något måste jag ju göra, säger han till BBC.

Mer regn än på 250 år

Enligt BBC har över 900 fastigheter översvämmats och fler väntas drabbas av samma öde de nästkommande dagarna. Det har regnat och stormat i Storbritannien sedan november förra året och ingen har tidigare varit med om något liknande. Det har kommit mer regn än på 250 år.

ANNONS

Lindex basplagg 3 för 2 – handla barnens kläder och få den billigaste på köpet!

Extern länk från Lindex SE

Shoppa här

Publisert: