Reinfeldt vill skärpa sexköpslagen

1 av 3
NYHETER

4782 anmälda sexköp - noll har lett till fängelsedom.

Så illustrerade statsminister Fredrik Reinfeldt (M) varför han nu vill se en skärpt lagstiftning.

Men i sitt jultal på Skansen vände han sig också direkt till svenska män med en uppmaning:

– Det finns ett sätt som alla män kan bidra med, det är att avstå från att vara en del av efterfrågan, säger han.

När statsministern i dag höll sitt traditionella jultal på Högloftet på Skansen var det för elfte gången i ordningen. Som vanligt har Reinfeldt förberett talet under sina många resor runt om i landet under året.

Tidigare i höstas var han bland annat i Göteborg, som under 2013 drabbats av flera skottlossningar, och besökte polisen. Där diskuterades temat för dagens tal – som är brottslighet i samhällets utkanter och bland annat berör prostitution, trafficking och gängkriminalitet.

Exempel ur kriminalromaner

Fredrik Reinfeldt valde i sitt tal på Skansen att illustrera verkligheten med att ge exempel ur författarduon Anders Roslund och Börge Hellströms böcker som utspelar sig på samhällets skuggsida. Statsministern inledde med att berätta att han läst samtliga.

Särskilt fokuserade han på boken "Box 21", som handlar om människohandel och sexbrott.

Fredrik Reinfeldt fokuserade på dessa områden i sitt tal. Han beskrev hur flickor och kvinnor, ofta med bakgrund i andra länder, fastnat i klorna på människohandlare och i Sverige utnyttjas som sexslavar.

Bland de åtgärder han lyfte som förslag från Moderaterna är att skärpa lagen om sexköp. Han illustrerade med en stor hög med papper för att visa att nästan 5000 brott har anmälts sedan lagen infördes men att inget av dem lett till fängelse.

– 50 dagsböter har blivit praxis, säger han.

För att få fler män fällda och efterfrågan att minska vill han nu skärpa straffen för sexbrott. Bland annat göra fängelse till minimistraff för den som utnyttjar minderåriga i sexuellt syfte.

Men M vill också utvärdera lagstiftningen kring människohandel och köp av sexuell tjänst kopplat till människohandel.

När sexköpslagen infördes 1998 var Moderaterna motståndare. Det erkände statsministern i sitt tal men menade att han nu ändrat uppfattning och anser att "det är bra att lagen finns".

Fokuserade på skolan

Statsministern har gjort till en vana att tala om samhällets problem och mörka sidor i sina jultal.

Förra året fokuserade Reinfeldt på bristerna i skolan. För att inte väcka ont blod hos alliansvännerna i Folkpartiet, som har skolfrågan som sin paradfråga, hade Reinfeldt snackat ihop sig med utbildningsminister Jan Björklund (FP) innan. Talet inledde han med att läsa från läsplatta.

För två år sedan var det mäns våld mot kvinnor i nära relationer som statsministern fokuserade på. I talet 2010 fokuserade han på terrorbombdådet i Stockholm som inträffat några dagar tidigare.

Men statsministern är inte den enda som talar politik i juletid. Som vanligt så har också samtliga av riksdagspartiernas partiledare spelat in en julhälsning som sänds i SVT Forum.

Reinfeldts jultal börjar klockan 13.30 i dag. Aftonbladet kommer att sända talet live och direktrapportera.