Centerstudenternas krav på Annie Lööf

Centerstudenterna ställer fem hårda krav till C-ledaren.

Ordförande Hannes Hervieu vill att Lööf breddar debatten utöver den egna käpphästen – arbetsgivaravgiften för unga.

– Debatten i dag handlar om det ska vara dyrt eller billigt att anställa unga, säger han.

Annie Lööf uppger nu att hon tar till sig alla förslagen.

I helgen håller Centerstudenter stämma och inför den har man tagit fram fem punkter som ska överlämnas till Centerpartiet under dagen, tillsammans med rapporten "Den glömda arbetslösheten". Rapporten handlar om arbetslösa med akademisk utbildning.

– Det här är våra krav till Annie Lööf. Vi vill visa att Centerpartiet skulle kunna få en unik position i politiken genom att ta upp den fråga alla andra partier blundar för, säger Hannes Hervieu till Aftonbladet.

Mer lärartid

Kraven är:

1. Det ska löna sig bättre för lärosäten att samarbetar med arbetsmarknaden.

2. Att de studieförberedande kurserna ska byggas ut på universiteteten. En av anledningen av

3. Öka den lärarledda tiden på högskolor och universitet.

4. Att utländska studenter automatiskt ska få arbetstillstånd.

5. Att utländska lärosäten ska ges möjlighet att öppna filialer i Sverige.

– Det här löser inte direkt problemen med arbetslöshet för akademiker, men det löser problemen bakom dem.

Många arbetslösa akademiker

Rapporten tar upp Arbetsförmedlingens statistik från februari som säger att 118 000 inskrivna på myndigheten har akademisk utbildning. Av dem är 68 000 utlandsfödda.

Samtidigt vänder sig Hervieu emot att för stort fokus just nu ligger på arbetsgivaravgiften för unga – ett förslag som från början var Centerpartiets.

– Hela den politiska debatten handlar om "ska det bli billigare eller inte att anställa unga". Men det här är den viktiga frågan.

Lööf tar till sig förslagen

Under fredagen talade Centerpartiets ledare Annie Lööf på studentstämman, och meddelade att hon ställer sig positiv till samtliga punkter.

– Jag tycker det är väldigt intressanta förslag och jag ställer mig bakom dem. Det är bra väldigt positivt att Centerstudenter lyfter de här frågorna, säger hon till Aftonbladet.

Att Centerpartiet ställer sig bakom automatiskt arbetstillstånd för utländska studenter efter avslutad utbildning i Sverige framhåller hon som den största förändringen för partiet.

– Det är helt nytt, och något vi inte stått för tidigare. Men vi ser det som en viktig del för en öppnare arbetsmarknad för unga, säger Lööf och fortsätter:

– Men det är också så att för Centerpartiets del kommer den stora valfrågan handla om sänkta kostnader för unga. Det är den stora striden i svensk politik.

Publisert: