Kungen: Ställ datorn i köket

Ger föräldrar handfasta råd om nätsäkerhet

Kung Carl XVI Gustaf lever upp till sitt motto: ”För Sverige i tiden”.

Han ger råd till föräldrar om nätsäkerhet.

– Det finns enkla knep, till exempel kan man ställa in datorn i vardagsrummet eller köket, säger han till Sveriges radio.

Barnrättsforumet Global Child Forum hölls i går på slottet i Stockholm. Kungaparet deltog som vanligt och fokuserade i år på barnarbete. En ny FN-rapport visar att 85 miljoner barn i hela världen arbetar i hälsofarliga miljöer, enligt SR.

Kungen tog även tillfället i akt att ge sig in i debatten om barns säkerhet på nätet.

– Internet kan ju vara så bra, för exempelvis utbildning. Men det finns alltid människor som hittar på något förfärligt, säger kungen till Sveriges radio.

”Enkel liten åtgärd”

Kungen gav också ett ­antal handfasta tips.

– Till exempel kan man ställa in datorn i vardagsrummet eller i köket, där föräldrarna kan se vad ungdomarna håller på med. ­Eller tvärtom, för den delen. Det är en enkel liten åtgärd som kan hjälpa många.

Håller med

Och kungen får visst medhåll från Rädda barnen som menar att det viktigaste är att föräldrarna är engagerade.

– Det är viktigt att alla engagerar sig, men exakt var datorn ska stå har inte vi tagit ställning till, säger Eva Harnesk, verksamhetsledare på Rädda barnens centrum för barn och unga i kris.

Kung Carl XVI Gustafs tidigare tips ...

... om vargar: Under en älgjakt i Dalarna i oktober 2008 kommenterade kungen vargjakten för Aftonbladet: ”De äter mycket, det är bara så. Och man måste ju snart, som jag ser det, måste börja beskatta en stam för jag menar ... Det är bara att räkna på, om de är två nu, då blir de sju nästa år, och sen blir det bara ... om de hittar sina partners någonstans i skogen så exploderar det”.

Victoria och Estelle.
Victoria och Estelle.

... om barnuppfostran: I lettisk tv uttalade sig kungen kring barnuppfostran tidigare i år. Han sa att föräldrar i dag arbetar allt för mycket och att det inte alltid finns tid för barnen. Det viktiga är att lyssna på barnen, enligt kungen. ”Vi hade antagligen inte så mycket tid som vi skulle ha velat ha med barnen, men som tur är klarade de sig ganska bra ändå”.

En levande sparv.
En levande sparv.

... om framtidstro: Under sitt jultal 2002 gav kungen råd till alla som känner att framtiden kanske inte alltid är så ljus. ”Det är viktigt att se framtiden an i ljusa färger. Att vara pessimistisk hjälper ingen, varken dig själv eller andra. Men det gäller att ha kraft att ta tag i sitt eget liv. Det kommer inga stekta sparvar flygande om du inte själv bemödar dig att göra ditt bästa”.

Publisert: