Fakta: Så tog vi fram uppgifterna om partierna och EU-kandidaterna

Aftonbladet hjälper dig att hitta rätt i valet till Europaparlamentet

Du svarar på 30 frågor och matchas mot elva partier: Centerpartiet, Feministiskt initiativ, Folkpartiet, Junilistan, Kristdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna, Piratpartiet, Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.

Dessutom matchas du mot tio partiers toppkandidater: de tio översta kandidaterna på valsedlarna — de som har störst chans att ta en plats i EU-parlamentet — för C, FP, KD, MP, M, PP, S, SD, V och FI (som bara har nio kandidater totalt).

Tre av de 99 toppkandidaterna har inte svarat: Christian Holm (M), Mia Sydow Mölleby (V) och Amany El Gharib (FI).

Aftonbladet har låtit kandidater för de svenska partier som är representerade i EU-parlamentet och/eller riksdagen delta i undersökningen. Från 9 maj ingår även FI:s kandidater, eftersom de i flera olika valbarometrar närmar sig gränsen för att ta plats i EU-parlamentet.

Toppkandidaterna har svarat på de 30 frågorna i Valkompassen och 17 snabbfrågor. Dessutom har vi tagit fram uppgifter om kandidaterna ur offentliga register. Uppgifterna är hämtade från Institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap vid Umeå universitet, Bisnode, Skatteverket, Transportstyrelsen, Lantmäteriet, Bolagsverket och Valmyndigheten.

Statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet har valt ut vilka partier som ska ingå i Valkompassen. Förutom de tio partierna i Aftonbladets kandidaturval, finns även Junilistan med i partimatchningen:

- Junilistan har lyckats bra förut i EU-parlamentsval. Vi vill ge information som väljarna efterfrågar, men någonstans drar man en gräns, säger Johan Martinsson, statsvetare på Göteborgs universitet.

Vilket parti tycker mest som du? Gör Aftonbladets valkompass här!

De nya makthavarna
Publisert: