Temperaturhöjning bakom älgdöd

Tre fjärdedelar av alla älgkalvar som fötts på Öland i år har dött.

Forskare konstaterar nu att det beror på klimatförändringar.

– Historisk data pekar på att älgarna är ganska tröga att anpassa sig till ett förändrat klimat, säger viltforskaren Göran Ericsson till Vetenskapsradion.

I våras föddes 20 älgkalvar på Öland, men bara fem överlevde.

Den forskargrupp som följer GPS-försedda älgkor på ön har nu sett tidiga tecken på att älgdöden beror på klimatförändringarna.

När temperaturen höjs vill älgarna vandra norrut eftersom de blir stressade och mår dåligt när det är varmt och våren är tidig, rapporterar Vetenskapsradion.

”Ingen näring”

Viltforskarna som arbetar med att undersöka Ölands älgar tror att det kan vara klimatförändringar som ligger bakom att tre fjärdedelar av årets kalvar dött.

– När kalvarna föds har växterna hunnit förvedas och näringsinnehållet minskat. Minskningen är så stor att älgkorna inte orkar producera tillräckligt med näring för att producera mjölk till sina nyfödda kalvar, säger Göran Ericsson viltforskare på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, till Vetenskapsradion.

”Anpassar sig trögt”

Klimatförändringen kan förklara varför många älgkalvar på Öland nu dör kort efter att de fötts.

– Historiska data pekar på att älgarna är ganska tröga att anpassa sig till ett förändrat klimat, men i och med att de är långlivade kan de vara kvar ganska länge på en plats som är mindre gynnsam, säger Göran Ericsson till radion.

Även Blekinge har drabbats av älgdöden. Där ska Statens Veterinärmedicinska anstalt göra tester under hösten.

Publisert: