Jättebråk om Reinfeldts tv-avgift

Statsminister Fredrik Reinfeldt betalar inte avgift för radio- och tv-licens, uppger Sveriges Radio Ekot.

Radiotjänst anser att reglerna är glasklara, och att Reinfeldt måste betala.

Men regeringskansliet håller inte med.

– Jag följer de instruktioner jag fått, säger Fredrik Reinfeldt till Aftonbladet.

Enligt kontrollmyndigheten Radiotjänst, som tar in avgifterna, borde han betala. Regeringskansliet anser att den licens som regeringen betalar in även gäller Reinfeldts tjänstebostad, Sagerska huset.

Hur länge han inte betalat licensen är oklart, uppger SR.

"Jag följer instruktioner jag fått"

Aftonbladet når Fredrik Reinfeldt på Arlanda.

Varför har du inte betalat tv-avgiften?
– Det pågår en diskussion mellan regeringskansliets jurister och Radiotjänsts jurister hur man ska tolka svensk lagstiftning. Jag har följt de instruktioner  jag har fått. Jag betalar ett förmånsvärde för att bo på Sagerska huset sedan en tid tillbaka, och har då fått instruktionen att göra på det här sättet. Ändrar sig nu juristerna och säger att man ger en ny instruktion så kommer jag naturligtvis att följa den, säger statsminister Fredrik Reinfeldt till Aftonbladet.
Vad säger du om Radiotjänsts hanterande av det här?
– Det är väl jättebra att de pratar om hur man ska tolka svensk lagstiftning i den här delen och att jag naturligtvis följer de instruktioner jag har fått.

"Tydliga regler"

Carl Gustav Johansson, Radiotjänsts vd, säger till Aftonbladet:

– Det finns ett regelverk som är tydligt. En myndighet betalar tv-licens för tv-apparater den har i de egna lokalerna. Finns en bostad där någon är skriven räknas det som hushållsavgift. Det är två skilda avgifter. Det är regeringen som tolkat lagstiftningen, och det är möjligt att man har missuppfattat den..

När alliansregeringen tillträdde 2006 visade det sig att tre nya ministrar inte betalat radio- och tv-licens. Tobias Billström blev kvar, men övriga två avgick efter att nyheten kommit ut.

Nu ska kontrollmyndigheten Radiotjänst skicka brev till statsministern med en förfrågan om han har en tv-mottagare i sitt hem, det vill säga något av följande: tv, digital tv-box, dator, surfplatta med internetuppkoppling, video med kanalväljare och inspelningsbar dvd-spelare.

”Regeringskansliet betalar licensen”

Roberta Alenius, presschef hos Fredrik Reinfeldt, är upprörd:

– Vi anser att Fredrik Reinfeldt indirekt betalar licensen genom att han förmånsbeskattas för sin tjänstebostad, Sagerska palatset, säger hon till Aftonbladet.

Alenius vill förtydliga:

– Fredrik Reinfeldt är ålagd att bo i Sagerska huset. Där tillhandahåller regeringskansliet den tekniska utrustning som krävs för att fullgöra uppdraget som statsminister. För detta förmånsbeskattas han. Regeringskansliet betalar tv-licensen. Fredrik Reinfeldt äger ingen egen tv.

Chefsjurist: "Har varit så här i många år"

Bengt Nordqvist, regeringskansliets chefsjurist, återupprepar det Roberta Alenius säger nästan ordagrannt:

– Statsmininstern är ålagd att använda Sagerska, det är inget val, och det är regeringens ansvar att tillhandahålla den utrustning som statsministern behöver för att fullfölja sitt uppdrag.

Om Radiotjänsts uppfattning om att reglerna tydligt visar att Reinfeldt bör betala säger Nordqvist:

– Jag vill inte recensera det Radiotjänst säger men kan konstatera att vi för en dialog med dem om avgiften. Visar det sig att vi gett ett felaktigt råd ska vi givetvis korrigera det. Men den här ordningen vi har i dag, att regeringskansliet betalar avgiften, har vi haft i väldigt många år, så långt jag kan överblicka.

Publisert: