Experten: höj skatten på cigaretter lika mycket

Det är inte bara snusarnas plånböcker som kan påverkas av det nya förslaget.

Höjningen av snusskatten kan skapa ett nytt läger av rökare, befarar tobaksforskaren Hans Gilljam.

– Om vi höjer skatten på snus borde vi höja skatten på cigaretter lika mycket, säger han.

Tobaksforskaren Hans Gilljam
Tobaksforskaren Hans Gilljam

Aftonbladets avslöjande om att snusskatten kan höjas med 22,2 procent har väckt bittra reaktioner bland svenskarna.

Förslaget är historiskt. Om höjningen går igenom är det första gången en dosa lössnus blir dyrare än ett paket cigaretter.

Hans Gilljam, forskare inom tobaksprevention på Karolinska Institutet, är positiv till höjningen. Man han ser ett nytt orosmoment.

– Om man höjer priset på snus bör man också fundera på hur det påverkar tobaksanvändandet. Det finns en risk att fler övergår från snus till cigaretter. Och om fler börjar röka i stället för att snusa så blir vi sjukare, det är en sak som är säker, säger han.

10 gånger farligare att röka

Det har redovisats på flera håll att snus ökar risken för bukspottkörtelcancer och diabetes. Även hjärt- och kärlsjukdomar tros kunna kopplas till snusande. Men hur mycket man måste snusa för att bli sjuk är fortfarande oklart.

– Det tar decennier att fastställa sådana saker. Det är ett av de pedagogiska problemen, vi vet inte riktigt hur hälsan påverkas av långvarigt snusande, säger Hans Gilljam.

En sak går dock att säga, menar han. Det är minst tio gånger farligare att röka.

– När du röker inhalerar du en massa förbränningsprodukter och inhalationen är det som är extra farligt för oss. För cigaretter räcker det med att röka en cigarett om dagen för att öka risken för till exempel cancer. Någon liknande effekt för snus har man inte lyckats fastställa.

Att det skulle vara svårare att sluta snusa än att sluta röka är en myt, menar han.

– Kollektivt sett är det lättare att sluta snusa än att sluta röka. Avvänjningsstudier visar att snusare slutar betydligt lättare med placebo än rökare.

Expert: Höj skatten på cigaretter

Han tror att prishöjning är ett effektivt sätt att dra ned på nikotinanvändandet, men att beskattningen mellan snus och cigaretter måste hålla jämna steg.

– Prisinstrumentet är ett kraftigt verktyg och det är bevisat att konsumtionen minskar när man höjer priset, även om det inte brukar minska så mycket att skatteinkomsterna påverkas. Cigaretter borde definitivt beskattas högre än vad det gör i dag. Om vi höjer skatten på snus borde vi höja skatten på cigaretter också.

Publisert: