Nordpolsbråk mellan Ryssland och Kanada

1 av 2 | Foto: Kanada gör anspråk på Nordpolen.
NYHETER

Kampen hårdnar om Nordpolen.

Kanada gör anspråk på området och Ryssland ökar sin militära närvaro.

– Det sägs ofta att ryssarna är aggressiva, nationalistiska och ensidiga i sin arktiska policy. Samma sak kan säga om kanadensarna, säger Andrew Foxall, chef vid centret för Rysslandsstudier vid tankesmedjan Henry Jackson Society, till the Guardian.

Under tisdagen har Rysslands president, Vladimir Putin, beordrat att landets militära närvaro i Norra ishavet ska förstärkas.

Han ska ha sagt till sina försvarschefer att bygga upp infrastruktur och militära enheter i regionen. Putin säger att regionen återigen är viktig för Rysslands intressen, efter en nedtrappning sedan Sovjets fall.

Ritar slutgiltig landsgräns

Utspelet kommer efter att Kanada i måndags gjorde anspråk på själva Nordpolen. Landets utrikesminister, John Baird, har sagt att hans regering bett forskare att jobba på en inlaga till FN, där Kanada gör anspråk på att landets territorium också bör innefatta Nordpolen.

– I grund och botten så ritar vi den slutgiltiga gränsen för Kanada. Vi försvarar vår suveränitet, säger Kanadas arktiska minister Leona Aglukkaq.

FN-ansökan pekar specifikt på att Lomonosov-ryggen, en bergskedja under vattenytan, bör tillhöra Kanada.

Ökad militär spänning

Ryssland menar att bergsryggen tillhör dem. 2007 var man nere med dykare och satte fast en rysk flagga på ryggen.

Även Danmark väntas göra anspråk som står i konflikt med Kanadas, skriver AFP.

Att avgöra vem som har rätt till vattenområdena kring nordpolen kommer sannolikt att ta långt tid, antagligen flera decennium, skriver the Guardian.

Samtidigt väljer alltså både Ryssland och Kanada att satsa på sin militära närvaro i regionen.

Politiskt spel

Michael Byers, expert på internationell rätt och det arktiska området, menar att Kanadas anspråk handlar om att visa upp sig som stark inrikespolitiskt, för premiärminister Harper, och inte ska ses som ett seriöst försök att annektera Nordpolen.

– Harper vill inte bli premiärministern som gav upp Nordpolen, säger Byers till the Guardian.

Ryssland kommer bland annat att återupprätta en arktisk militärbas på en av öarna utanför Sibirien, som övergavs efter Sovjetunionens fall.

Gasfyndigheter ligger bakom

Enligt amerikanska geologiska undersökningar så finns 30 procent av världens oupptäckta naturgasfyndigheter i regionen kring Nordpolen. För olja är samma siffra 15 procent.

Intresset för Nordpolen har ökat de sista åren, då ökade temperaturer har fått ismassor att smälta, vilket i sin tur exponerar potentiella naturresurser i området.

I nuläget har varje arktiskt land tilldelats områden 200 nautiska mil ut från sina norra kuster. Kanada vill nu utöka sitt område med cirka 1,3 miljoner kvadratkilometer.

Länderna med arktisk kust är Ryssland, Kanada, Danmark (Grönland), Norge och USA.

Länderna är alla medlemmar i Arktiska rådet, där även Sverige, Finland och Island är med. Rådet finns för att bland annat ta upp frågor gällande Nordpolen och de urinvånar-folkslag som bor i de arktiska områdena.