FRA förutsåg kriget i Georgien - före USA

Publicerad 2013-12-08

Försvarets radioanstalts (FRA) förutsåg Georgienkriget 2008.

USA trodde att det inte skulle bli krig – samtidigt som svenska tjänstemän lyssnade på de ryska truppernas förflyttningar, avslöjar Svenska Dagbladet i dag.

Nya dokument från visselblåsaren Edward Snowden visar hur långtgående FRA:s spaning på Ryssland är. De spanar inte bara på militären utan också på civila mål som energisektorn, avslöjade Uppdrag Granskning i går.

Skickade upp spaningsplan

Tidigare har FRA vägrat svara på frågor om vad spaningen kommit fram till. På en presskonferens i november talades det om att FRA förutspått invasionen av Tjeckoslovakien – för 45 år sedan.

Nu framkommer betydligt nyare spaningsresultat.

Inför Georgienkriget 2008 skickade FRA upp signalspaningsplanet Gulfstream som bedrev spaning mot Ryssland på internationellt vatten. Kombinerat med annan spaning kunde FRA då lyssna på hur de ryska trupperna förflyttades, skriver SvD.

– Det lyssnade vi på själva. Vi kunde se hur ryssarna transporterade fram förband och hur det sedan blev tyst. Det betydde att allt var på plats och att de sista förberedelserna gjordes för att slå till, säger en person med insyn i underättelseverksamheten, enligt tidningen.

Sverige slutade aldrig spana

Det var samtidigt som underrättelsetjänsten i USA var övertygad om att Ryssland inte skulle attackera Georgien.

Enligt SvD:s källor har Sverige en särställning i spaningen på Ryssland.

– Svenskarna lade inte av med sin spaning kring 1990 vilket många andra västländer gjorde. Det innebar att svenskarna hade tio års försprång när stormakter som USA och Storbritannien åter började intressera sig för Ryssland år 2000 och framåt, säger en källa till tidningen.