Gustav Fridolin: ”Vi ska ha världens största föräldramöte”
Publicerad 2013-12-07
Det svenska skolresultaten är i fritt fall, visade PISA-rapporten.
Nu tar Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin till ett nytt grepp för att försöka vända utvecklingen.
– Jag ska samla ihop till världens största föräldramöte, säger han.
När den internationella PISA-rapporten publicerades i tisdags visade det sig att de svenska skolresultaten är i fritt fall. Svenska elever presterar sämre på alla områden som mäts - läsförståelse, naturvetenskap och matematik. De sjunkande resultaten gäller både de svagaste och de högpresterande eleverna. PISA genomförs vart tredje år och väger tungt både i Sverige och internationellt.
Fridolin lanserar föräldramöte
En av dem som deltagit i den heta debatt som följde rapporten är Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin. I morgon lanserar han en ny metod för att försöka samla upp engagemanget i frågan - något han kallar "världens största föräldramöte". Under två veckor ska mötet pågå, dels i sociala medier men också ett stort verkligt möte.
– Jag, och väldigt många med mig, har gått runt med en känsla av sorg och vrede efter att PISA-rapporten kom. Men nu börjar det bli dags att göra något av den ilskan och att faktiskt samla sig och komma fram till hur vi vänder här, säger Gustav Fridolin.
Språkröret vill både få in nya idéer och samla stöd för Miljöpartiets förslag.
– Kan Sverige vara det land som märker ut sig genom att rasa mer än något annat land någonsin i en sådan här mätning borde vi också kunna vara det land som märker ut sig genom att samla föräldrar för förändring. Vi måste samla upp engagemanget för att åstadkomma en förändring.
"Lärarna har för lite tid med eleverna"
Enligt Fridolin är problemet i den svenska skolan i dag främst att lärarna inte har tillräckligt med tid för sina elever.
– Det finns en ilska och många vittnar om lärare som försöker göra allt de kan men som inte har tiden att göra sitt jobb. Det vet vi ju från utvärderingar som kommit tidigare i svensk skola. En lärare har i genomsnitt en kvart på sig att klara alla elevkontakter runt en lektion. Och med klasser med 30 elever är ju det omöjligt att hinna med.
"Andra länder har lyckats"
Han poängterar också att det fanns ljusglimtar i PISA-rapporten. Dessa handlade dock inte om Sverige.
– I andra länder, som varit med om en liknande chockrapport som vi fick, har man lyckats samla sig för en förändring och lyckats vända resultaten. Det har kunnat göras i bland annat Norge, där man lyckades från en mätning till en annan. Men det byggde på att man samlade sig och investerade i skolan, säger Fridolin.