Vården av Lennart Risberg Lex Maria-anmäls

1 av 2 | Foto: En kämpe. Lennart Risberg gick många matcher i livet. Men sjukvårdsapparaten klarade han inte av.
NYHETER

Boxaren Lennart Risbergs död ska nu granskas.

Sjukhuset har anmält sig själv via lex Maria.

– Pappa är borta. En fällning av sjukhuset är det enda vi har kvar att hoppas på, säger dottern Lena Risberg.

Det har snart gått fyra månader sedan systrarna Lena Risberg och Ann Kruus i september fick chocksamtalet från Mälarsjukhuset i Eskilstuna.

Då trodde de att pappan äntligen hade fått bli opererad, efter ett dygns väntan. I stället fick de beskedet att han avlidit.

– I efterhand tänker jag att jag hade velat ta hans sjuksäng och dra den genom glasrutan till operationssalen och säga: Nu får ni göra något! säger dottern Lena.

”Uppåt väggarna”

Nu hoppas familjen i stället på upprättelse i form av en prickning av sjukhuset, menar hon.

– Jag kunde se på kvinnorna som intervjuade mig i samband med internutredningen att de tyckte att allt som hänt var uppåt väggarna.

Boxaren Lennart Risberg, på 1950- och 1960-talet känd som Söders Dempsey, insjuknade sent i livet i vaskulär demens.

I april i år flyttades han till ett äldreboende nära dottern Anna Kruus i Mariefred. Men under sommaren vantrivdes han och flyttades mellan äldreboendet och tvångsvården på den psykiatriska kliniken på Mälarsjukhuset i Eskilstuna.

2 september rymde 78-åringen med rollatorn som stöd men tappade balansen och föll.

Trots att röntgen visade att vänster lårben var brutet skickades han tillbaka till den psykiatriska avdelningen där han blev kvar, i en vanlig säng, med bara morfin.

När Lennart Risberg - 27 timmar efter fallet - rullades in akut på ortopeden var han för uttorkad för att opereras samma kväll. Och under natten försvagades han ytterligare och dog i en hjärtattack.

– Vi räknar med att sjukhuset fälls. Det jobbiga för oss är vetskapen att pappa inte skulle ha dött om han hade fått rätt vård. Men när inte det går att återkalla ska de i alla fall prickas så ingen annan drabbas.

”Känner oss bedrövade”

I sjukhusets egen anmälan till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, medger man att den 78-årige mannen fick vänta mer än ett dygn på operation.

"Under kvällen och natten försämras patientens tillstånd och han avlider i en hjärtinfarkt", skriver sjukhuset i ett pressmeddelande om sin lex Maria-anmälan.

Under hösten har både den psykiatriska avdelningen och ortopeden på Mälarsjukhuset gjort egna utredningar om den tragiska händelsen.

– Vi känner oss bedrövade över att en patient skadats inom sjukvården, sa Stefan Sparring, verksamhetschef för psykiatrin i norra Sörmland, till Aftonbladet i höstas.

Lennart Risbergs döttrar startade efter hans död en minnesfond som de hoppas ska kunna värna om dementas rättigheter.

– Demenssjuka som dessutom saknar anhöriga kommer i andra hand inom vården. Det är ett systemfel när man är rädd för att bli gammal. Demenssjukdomarna är så omfattande att samhället måste veta hur vi ska hantera dem, säger Lena Risberg.