Uppgifter: CIA hjälpte till att döda gerillaledare

NYHETER

CIA har hjälpt Colombia att döda minst ett 20-tal ledare för FARC-gerillan.

Uppgifter om den topphemliga operationen avslöjas nu av The Washington Post.

Minst två dussin av FARC-gerillans ledare ska CIA ha hjälpt den colombianska regeringen att döda enligt tidningen.

Hjälp med avlyssning

Samtidigt ska också den amerikanska underrättelsetjänsten NSA i stor utsträckning hjälpt till med avlyssning.

The Washington Post har intervjuat fler än 30 personer som är, eller har varit, högt uppsatta tjänstemän inom amerikanska och colombianska myndigheter. Personerna har krävt anonymitet på grund av de känsliga uppgifterna och för att CIA-programmet fortfarande ska vara pågående och topphemligt.

Enligt tidningen har USA också försett Colombia med GPS-utrustning som kan användas för att omvandla vanlig ammunition till så kallade smarta bomber som med exakthet kan rikta in sig på specifika mål, även i täta djungler. Raul Reyes, en hög befälhavare i FARC-greillan som dödades 2008, ska ha dödats med just en sådan. Tillverkad i USA.

Medger att CIA hjälpt

CIA har inte velat kommentera Washington Posts uppgifter, men Colombias president Juan Manuel Santos säger till tidningen, utan att gå in på detaljer, att CIA varit "till hjälp" och gett colombianska styrkor "bättre utbildning och kunskap".

USA har öppet gett Colombia runt nio miljarder dollar i bistånd, främst i militär hjälp. Det godkändes av president Geroge W. Bush och har fortsatt under Barack Obama. Det topphemliga CIA-programmet som bland annat hjälpt regeringsstyrkorna att döda FARC-ledare ska dock vara finansierat i all hemlighet och mångmiljardskostnaden är inte inräknad i de nio miljarderna, skriver Washington Post. 

AP rapporterar att den colombianska regeringen och FARC-gerillan fört samtal sedan i slutet av förra året, men att det inte lett till vapenstillestånd.