Därför blev det Leonore Lilian Maria

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 17

NYHETER

Leonore Lilian Maria.

Så heter Sveriges nyaste prinsessa.

Namnet blev en direkt hyllning till mamma Madeleines kära "auntie" – prinsessan Lilian som gick bort i våras.

Klockan 15.00 i dag berättade kungen för regeringen och hela svenska folket vad nytillskottet i familjen kommer att heta:

Leonore Lilian Maria.

Som vanligt föregicks beskedet av stort hemlighetsmakeri. Efter konseljen på Kungliga slottet berättade riksmarskalken Svante Lindqvist att prinsessan Madeleine skickat över det slutgiltiga namnet från USA till Sverige med hjälp av krypterad datatrafik för att det inte skulle läcka ut i förväg.

Tilltalsnamnet Leonore har aldrig tidigare burits av en svensk kunglighet.

Hyllning till Lilian

I Europa är situationen däremot annorlunda.

Där bär två kungligheter redan namnet.

– Men Madeleine har ingen kontakt med dem. Så det är säkert nog ett namn hon tycker är fint. Det är ett personligt val och det kan man vänta sig med henne, hon har alltid varit självständig, säger Roger Lundgren, Aftonbladets hovexpert.

Och precis som Leonore bär prinsessan Madeleine ett namn som ingen svensk kunglighet haft tidigare.

– Innan 1982 har det aldrig funnits en Madeleine i kungafamiljen heller. Men det är så med traditioner, de skapas med åren, säger Roger Lundgren.

Andranamnet Lilian är däremot välkänt för kungafamiljen.

Givetvis är namnvalet en hyllning till prinsessan Lilian som 97 år gammal gick bort i mars förra året.

– Lilian har varit som en farmor till kungabarnen. Hon har varit deras älskade 'auntie' som alltid ställt upp och som alltid funnits där. Det var en fin hyllning till henne, säger Roger Lundgren.

Kungen visade bild

Det tredje namnet, Maria, är efter farmor Eva Maria O'Neill.

Någon traditionell vittnesbekräftelse - då den nya tronarvingen visas upp - blev det inte.

Riksmarskalk Svante Lindqvist sa att man fått "lappa och laga efter läge" i och med att den lilla familjen befann sig i USA när vittnesbekräftelsen skulle genomföras.

I stället signerade överhovmästarinnan, riksdagens talman, statsministern och riksmarskalken ett intyg från två förlossningsläkare på sjukhuset i USA. Intyget hade kungaparet tagit med sig från New York.

Men statsministern och de andra närvarande fick förstås också se den lilla prinsessan. Efter konseljen berättade Svante Lindqvist att kungen visat en bild som han hade i sin telefon.

"Ganska sött namn"

Alice Trolle Wachtmeister berättade att hon överraskades av namnet på den nya prinsessan.

– Jag tycker det är ett ganska sött namn, spännande också. Jag blev överraskad över namnet Estelle men jag känner mig ganska överraskad också av det här namnet. Men man vänjer sig vid allt, säger hon.

Liksom de andra närvarande ville hon inte uttala sig om varför prinsessan Madeleine och Chris O'Neill valt namnet Leonore. Men hon trodde att det kan ha att göra med trender och tidsanda.

– Är det inte ganska inne i dag att ha lite ovanliga namn? Alla kan ju inte heta Pelle eller Lisa. Sen skulle jag tro att det faktiskt ligger i tiden också att man kanske älsklingsnamn som man tänker 'den dagen jag får en dotter ska den heta det och det'.

Något datum för dopet, som ska hållas i Slottskyrkan i Stockholm, är inte bestämt ännu.

– Men hon ska döpas under försommaren, när Sverige är som vackrast, säger Svante Lindqvist.

Publicerad: