Så var toppolitikerna i skolan
Publicerad 2013-09-10
Några var klassens ljus och satt uppe hela natten och pluggade.
Andra mobbades, mådde dåligt och hade tankar om självmord.
En ny bok avslöjar hur svenska toppolitiker var i skolan.
I den nya boken "Den engagerade läraren" berättar några av Sveriges mest framstående politiker för författaren Christer Isaksson om hur de var i skolan. Läsaren också ta del om hur politikernas favoritlärare såg på dem som elever.
”Skulle ta livet av mig”
Emma Henriksson, gruppledare för Kristdemokraterna i riksdagen, berättar om en skolgång som kantades av en ensamhet som satte svarta tankar i huvudet i början av grundskolan.
”Jag markerade min ensamhet med att fästa en pinne i ett särskilt staket varje gång jag saknade någon att vara med på rasterna. Min tanke var att jag skulle ta livet av mig när jag nådde fram till en viss punkt. Tanken fanns, men jag hade ingen strategi för hur jag skulle göra" berättar Emma Henriksson i boken.
”Ingen lycklig resa”
Erfarenheterna delas till viss del av vänsterpartiets utrikespolitiske talesperson Hans Linde, som kände sig mobbad under flera år i skolan.
”Min skolgång var inte någon lycklig resa. Skolan tog hårt på mitt självförtroende" säger Hans Linde, som berättar att mobbningen berodde på att han inte passade in.
Enligt läraren Lennart Berger hade Linde svårt att umgås med de andra barnen – men han var inte mobbad.
"Jag kan tänka mig att de övriga pojkarna var sura på honom då han kunde det mesta och gärna ville prata bort de andra pojkarna. Jag är inte riktigt säker på att de mobbade honom, de var mest sura på att Hans alltid hade rätt och att han såg ner på de andra pojkarna" säger Lennart Berger.
Ohlsson en "blyg viol"
Andra har desto ljusare minnen från skolan.
EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) trivdes i skolan och pluggade hårt, ofta på nätterna. Hennes favoritlärare Agneta Milsten beskriver Birgitta som ambitiös, tystlåten och tillbakadragen.
"Bakom Birgittas återhållsamma fasad fanns ett stort intresse för ämnet, en enorm drivkraft och nyfikenhet" berättar Agneta Milsten.
En annan lärare, Tommie Lundqvist, fyller i:
”Birgitta och hennes väninna satt mitt framför katedern och var två "blyga violer" men ack så ambitiösa och duktiga” säger han.
Läxa ledde till politiken
Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin minns också skolan med glädje. Särskilt en lärare har haft stor betydelse för honom. Hon berättar att Gustav inte alltid varit så ordningsam som i dag.
”Han var ganska slarvig och pratsam, samtidigt som han var väldigt duktig” säger Filippa Esayas, som en gång gav Gustav en speciell hemuppgift – att titta på partiledardebatten.
”Jag ler fortfarande åt det här eftersom jag minns hur mycket han argumenterade emot och bad att få slippa, men jag stod på mig" säger Filippa Esayas, och fortsätter:
”Det är mitt fel att Gustav blev politiker”.