Så tänker Bert tjäna miljoner på flyktingarna

Av: Svante Lidén

Publicerad:
Uppdaterad:

Skaffar 20 nya flyktinghotell

Bert Karlsson startar flyktingkedja.

20 hotell ska bli till flyktingförläggningar.

– Och jag tänker anställa minst 85 procent invandrare. Det är otroligt hur bra de jobbar bara de får chansen, säger han.

Redan nu har han fyra anläggningar i södra Sverige där det bor 1000 flyktingar. Snart blir det många fler. Det handlar om hotell som går dåligt och som Bert Karlsson ska göra om till flyktingboenden, något som Migrationsverket kan betala upp till 37 000 kronor per månad för.

– Jag har 14 nya på gång, säger skivbolagskungen.

Bert Karlsson är inte ny i flyktingbranschen. 1990 startade han en anläggning i Skara. Detta var under Ny demokratis storhetstid och 1992 blev han av med kontraktet.

Politisk vendetta

– Det bedrevs en politisk vendetta mot mig säger han.

I fjol startade han igen.

– Visst finns det pengar att tjäna, men framförallt så brinner jag för det här.

– Har vi fattat beslut att ta emot flyktingar så måste vi se till att göra det på ett värdigt sätt. Vi kan inte låta skumraskpersoner ha hand om verksamheten.

Bert Karlsson ska se till att alla får tillgång till surfplattor med specialkurser i enkel svenska.

– Med rätt metod lär sig de flesta tillräckligt bra svenska på några månader för att klara vardagen.

Buss, gym och lördagsgodis

Bert Karlsson säger att varje anläggning ska ha en egen minibuss så att flyktingarna enkelt ska kunna ta sig till sjukan, tandläkaren eller skolan. Och ett gym.

– Vi måste ha egna transporter för de allmänna kommunikationerna funkar inte säger han.

– Men det bästa är förstås om man kan fixa sjuk- och tandvård på hotellen.

Han har köpt leksaker för en miljon, delar ut lördagsgodis till barnen och har anställt fritidsledare som åker runt på anläggningarna.

– Jag tänker inte snåla på personalen. Det behövs minst tio på varje ställe. Helst ska de vara invandrare själva så det inte blir några problem med språket.

Jobbar bättre

– Invandrarna jobbar bättre än de flesta svenskar. Alla duktiga svenskar åker ju till Norge eftersom norrmännen är ännu latare än vad vi är.

– Det finns mycket att göra. Vi hade en kille som slog sönder för 100 000 på ett ställe. Vi gjorde honom till "polis" på anläggningen. Sen dess har vi inte haft några problem. Äntligen fick han uppleva att någon i Sverige trodde på honom.

–Man måste ställa vettiga krav. Och bry sig.

"Inte en jävel vill bo där"

Bert Karlsson tycker att man ska koncentrera flyktingmottagandet till södra och mellersta Sverige i stället för att skicka folk till ödebygden i Norrland "där inte en jävel vill bo."

– De måste få uthärdliga förhållanden.

Bert Karlsson vill att Migrationsverket ska bestämma sig för ett fåtal större anläggningar.

– Vi måste komma bort från alla dessa upphandlingar och satsa på riktig kvalitet. De som sköter sig ska få fortsätta. De andra - och det finns alldeles för många av dem - måste bort.

– Och nej, inte en enda högerextremist har hört av sig och haft synpunkter på det jag gör.

Publicerad: