Löfven och Reinfeldt: Han var en förebild

1 av 2
NYHETER

Både statsminister Fredrik Reinfeldt och socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven beskriver Nelson Mandela som en stor förebild.

S-ledaren deltog på en middag med Nelson Mandela 1999.

– Det var ett stort ögonblick, säger Stefan Löfven.

Stefan Löfven var representant för IF Metall under en middag arrangerad av organisationen Sanco 1999.

–  Jag kommer än ihåg när han kom in i rummet. Jag såg inte när han kom in men man kände det. Det märktes att nu hände något här. Hans leende och vinkning, det var ett stort ögonblick, säger Stefan Löfven.

”Gav hopp åt en generation”

Utrikesminister Carl Bildt har träffat Nelson Mandela vid flera tillfällen. På sin blogg beskriver han det första mötet - på en middag efter att Mandela och Sydafrikas dåvarande president Frederik Willem de Klerk fått Nobels fredspris 1993.

"Det blev en lång kväll, med berättelser inte främst om den långa tiden i fängelse och den kamp som hade fört honom dit, utan om det långa arbetet för försoning i ett samhälle som bara kunde föras framåt om detta lyckades", skriver Carl Bildt.

Han beskriver Nelson Mandelas storhet just med försoningen. Att han kunde gå vidare och bygga ett nytt samhälle i Sydafrika efter alla år med apartheidpolitiken.

"Dagens Sydafrika är inte ett samhälle utan problem, men förtjänsten för att det över huvud taget är det imponerande samhälle som det är tillfaller till allra största delen Nelson Mandela. Vad som kunde ha blivit ett blodbad och en tragedi efter den omänskliga apartheidpolitikens ofrånkomliga sammanbrott har i stället blivit ett mönster och en modell för att gå vidare – utan att glömma – i försoning och samarbete", skriver Carl Bildt.

Reinfeldt: Han förändrade världen

Stefan Löfven beskriver Nelson Mandela som en av vår tids största ledare.

– Att ett land med så mycket spänningar, så lång tid av apartheid, kan samlas och genomföra demokrati. Han samlade landet, gav folket en röst och gav hopp åt en hel generation med sin moral, säger Stefan Löfven.

Både han och Fredrik Reinfeldt beskriver Mandela som en förebild.

"Nelson Mandela var en människa som förändrade världen. Han var lika fast i sin övertygelse om varje människas lika värde, som han var stark i sin vilja och förmåga till försoning. Han valde försoning där andra hade valt hämnd. Han skapade ett nytt Sydafrika och gav människor världen över en förebild och ett ideal", skriver Fredrik Reinfeldt i en kommentar.

Löfven: Känner sorg och saknad

Nelson Mandela var sjuk under en lång period och dödsbeskedet var väntat.

– Det är klart att vi kunde ana att slutet var nära. Han har kämpat länge. Men det är ändå så när det sker att man känner en sorg och tomhet. Det är så att Mandela var en oerhört stor förebild för mig och för miljoner andra människor, säger Stefan Löfven.

Ban Ki-Moon: Han berör våra liv

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon beskriver Mandela som en "gigant för rättvisan".

– Många runt om i världen har inspirerats av hans osjälviska kamp för mänsklig värdighet, jämlikhet och frihet. Han berör våra liv på ett personligt plan, säger Ban Ki-Moon, enligt TT.

Sydafrikas ärkebiskop, fredspristagaren Desmond Tutu, beskriver Mandela som en enande kraft.

– Under de 24 år som har gått lärde Madiba oss att enas och att tro på oss själva och varandra. Han var en enande kraft i samma stund som han lämnade fängelset, sade Tutu, enligt AFP.

F.W. de Klerk: Han lyckades bryta bron till det förflutna

Frederik Willem de Klerk, den siste sydafrikanske presidenten under apartheidtiden, som mottog Nobels fredspris tillsammans med Nelson Mandela 1993, hyllar Mandelas enande kraft.

– Mandelas största arv och inflytande på den sydafrikanska nationen är att vi är i stort sett i fred med varandra... hans största arv är att han var en förenare och att han lyckades bryta bron mellan konflikterna i det förflutna och friden i dag, säger Frederik Willem de Klerk till BBC.

”Utstrålade enorm värdighet”

Norges tidigare statsminister Jens Stoltenberg beskriver Mandela som en frihetshjälte som vigde sitt liv åt kampen för människor och demokrati.

– Min respekt för honom växte än mer då jag hade nöjet att arbeta med honom. Då fick jag se vilken enorm värdighet han utstrålade, säger Jens Stoltenberg, enligt TT.

Nelson Mandela blev 95 år gammal.