Nyheter

Brevbärare vägrar dela ut SD:s valpost

Av: 

Mathias Asplund

NYHETER

I dag börjar Sverigedemokraterna skicka ut sin kampanjpost inför EU-valet.

Men flera brevbärare har anslutit sig till kampanjen Brevbärare Mot Rasism och vägrar att dela ut breven, som de tycker är rasistiska.

– Det här var droppen, säger brevbäraren Caroline till Aftonbladet.

Sverigedemokraternas valsedlar inför EU-valet den 25 maj sänds i dag ut till de svenska hushållen.

Men brevbärare har reagerat på detta och gått samman i gruppen Brevbärare Mot Rasism på Facebook.

"Att sprida rasistiska budskap borde inte vara en del av våra arbetsuppgifter. Vi har inte valt att delta i SD:s valkampanj. Därför tänker vi inte heller upplåta våra postrundor åt detta. Vi säger nej till rasism och vill inte dela ut rasistiska försändelser! skrev gruppen i sitt första inlägg i natt.

"Det här blev droppen"

Aftonbladet har talat med brevbäraren Caroline, som känner obehag över att dela ut material som hon tycker är rasistiskt.

– Jag har inte sett fram emot den här dagen alls. Jag har inte velat gå till jobbet faktiskt. Jag vet att många inte vill ha det här på hallmattan, säger hon.

På Facebooksidan står att många brevbärare funderat på att stanna hemma i dag. Caroline jobbar på ett stort postkontor och berättar att det finns ett utbrett missnöje på arbetsplatsen.

Sedan tidigare är många missnöjda med mängden oadresserad reklam, och att då tvingas bära ut SD-material känns "som en loska i ansiktet".

– Egentligen tycker vi att det är tråkigt att dela ut all politisk post som är oadresserad, men det här blev droppen, säger hon.

Enligt postens kommunikationschef Per Ljungberg har man centralt inte märkt av protesterna.

– Det är märkligt att uppmana folk som är friska att inte gå till jobbet. Men våra medarbetares åsikter har vi inga synpunkter om. Vad jag vet är vi ute och delar ut post som vi ska. De flesta är lojala och delar ut det de ska, säger han.

Det är inte postens roll att styra vad som ska delas ut.

– Så länge det inte strider mot svensk lag kan vi inte ha några synpunkter på det vi ska dela ut, det är en del i en demokrati. Vår roll är inte att utöva censur, säger Per Ljungberg.

Markering mot rasism

Tidigare under våren visade gruppen Brandmän mot Rasism sitt missnöje när Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson besökte brandstationer runtom i landet.

Han möttes också av protester när han besökte ett sjukhus i april. Enligt Caroline vill också brevbärarna göra sitt för att markera mot rasismen.

– Vi gör det för att markera. Det kommer mer SD-post inför höstens val och då kanske fler sätter upp lappar om att de inte vill ha breven.

Har ni vädrat det här missnöjet med era chefer?

– Nej, vi vågar inte. Då är risken stor att de kastar ett extra öga på att vi verkligen delar ut.

Tror inte på genomslag

Facebookgruppen har också fått negativa kommentarer. Där höjs flera röster om att det brevbärarna gör är antidemokratiskt.

Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen känner till brevbärarnas protest, men han tror inte att det kommer att märkas något särskilt.

– Vi vet att 99,99 procent av brevbärarna kommer att göra ett bra jobb med att dela ut alla försändelser. Vad gäller rasism är Sverigedemokraterna motståndare till alla former av rasism, säger han till Expressen.

Aftonbladet har sökt Martin Kinnunen för en kommentar.

Brevbäraren Caroline heter egentligen något annat.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd 20-pack i hög kvalitet - handla enkelt här.

MEDS

Publisert: