Putin hånar USA

Av: Eric Emanuelsson

Publicerad:
Uppdaterad:

President Putin hånade USA:s sanktioner – inför öppen ridå.

Nu ryter Storbritanniens premiärminister David Cameron i från:

– Ryssland behöver EU mer än vad EU behöver Ryssland, säger han efter toppmötet i Bryssel, uppger TT.

Ett fransk flyg av modellen Dassault Rafale. Bilden togs under en flyguppvisning på Le Bourget-flygplatsen i juni 2013.
Foto: AP SCANPIX SWEDEN
Ett fransk flyg av modellen Dassault Rafale. Bilden togs under en flyguppvisning på Le Bourget-flygplatsen i juni 2013.

USA:s sanktioner innebär att kunder till två ryska banker inte kan betala med Mastercard eller Visa. Något som president Vladimir Putin hånat öppet:

– Vad jag förstått är det någon sorts mellanstor bank. Jag har personligen inget konto där, men jag ska definitivt se till att öppna ett på måndag, säger Putin, enligt Interfax.

Sanktionerna från både EU och USA har fått kritik för att vara för milda.

– EU kan inte göra speciellt mycket mer. Man kan skada sig självt väldigt mycket om man inför ekonomiska sanktioner, säger Jakub Swiecicki, öststatsexpert på Utrikespolitiska institutet.

Storbritannien ryter ifrån

Många länder är beroende av olja och naturgas från Ryssland och för hårda sanktioner skulle straffa hela Europa hårt.

Men nu ryter Storbritanniens premiärminister David Cameron ifrån:

– Vi måste också komma ihåg att även om Europa till 25 procent är beroende av rysk gas så kommer Gazproms intäkter till 50 procent från Europa. . . Så Ryssland behöver EU mer än vad EU behöver Ryssland, säger han direkt efter toppmötet i Bryssel.

”Två sätt att svara”

Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuk vill inte kritisera EU för att hittills ha agerat för svagt mot Ryssland, men är tydlig med att han vill se hårdare sanktioner.

– Vi har två sätt vi kan svara på: det första är militärt, vilket inte riktigt är acceptabelt för världen att starta ett tredje världskrig. Det andra är politiskt, diplomatiskt och ekonomiskt. Bästa sättet att hålla tillbaka Ryssland på är att införa verkliga ekonomiska påtryckningar, säger han.

Frankrike redo att skicka stridsplan

Frankrike väljer nu att stödja Ukraina i konflikten och säger upp sitt millitära samarbete med Ryssland, uppger den franska försvarsministern enligt Reuters.

En militär källa i Frankrike säger även att landet är berett att skicka stridsflyg till de baltiska staterna och Polen – för att hjälpa Ukraina i konflikten mot Ryssland. Planen ska bidra med stöd och kontrollera ländernas markområde.

Källan, som vill vara anonym, säger att "vi är tillgängliga att bidra med stridsflygplan om Nato begär det, i de baltiska staterna och i Polen", enligt AP.

Publicerad: