Foto: Jonas Sjöstedt.

Sjöstedt: "Girighetens ansikte"

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Oppositionen om förskoleskandalen

Foto: Jonas Sjöstedt.

Att barnen i Hälsans förskola får äta knäckebröd och vatten samtidigt som ägarna gör miljonvinster upprör Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt.

– Hade det gällt mina barn så hade jag blivit rasande. Att barn som knappt har tänder får knäckebröd som enda mellanmål, det är girighetens ansikte, säger han.

Förskoleföretaget Hälsans förskola har efter Uppdrag Gransknings genomgång visat sig vara allt annat än hälsosam. Det är en verksamhet som snabbt expanderat samtidigt som barnen på förskolorna inte kunnat äta sig mätta och fått stå ut med stora barngrupper samtidigt som personal kommit och gått. Föräldrar vittnar om sår till följd av våta blöjor och en otrygg miljö där en eller två vuxna i bland haft ansvar för upp till trettio barn. Allt medan ägarna redovisat vinster på 8 miljoner, både 2011 och 2012.

– Det här visar ju hur vinstintresset drar till sig oseriösa aktörer och bevisar att när man gör vinst i förskolan så sker de på barnens bekostnad. Det är barnen som betalar priset, säger Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt.

"Mål att dölja brister"

Uppdrag Granskning uppmärksammar också att kommunerna har tillsynsansvar för de privata förskolorna, men att detta inte alltid fungerar tillfredställande. Men Jonas Sjöstedt ser inte att huvudproblemet ligger hos kommunerna, utan i möjligheten att göra vinst på välfärd.

– Det blir ett mål för privata utförare att dölja brister och att låtsats att verksamheten är bättre än vad den är. Så länge man har kvar vinstintresset så kommer man att dra till sig oseriösa aktörer som plockar ut pengar till sig själva, säger han.

Vänsterpartiet vill att det ska finnas krav på att alla privata förskolor ska återinvestera allt överskott, och att det ska tillfalla barnen. Kommunerna ska avgöra vilka som får driva förskoleverksamhet, menar man.

Jonas Sjöstedt, varför vill ni inte förbjuda privata aktörer helt?

Det finns välskötta kooperativ för förskolebarn som fungerar bra, där man inte plockar ut någon vinst. Det är viktigt att skilja att på vinstintresse och andra aktörer.

Också partiledaren för Socialdemokraterna, Stefan Löfven, upprörs över Hälsans förskolas sätt att hantera verksamheten.

– Det är bedrövligt. Det är precis det som tydliggör om man betraktar välfärden som vilken marknad som helst, då blir det ju så. Att sätta upp en verksamhet, dra ner på kvaliteten och göra pengar på det, säger han.

"Vi blev väldigt oroade"

Hälsans förskola har i dagsläget åtta förskolor belägna i Stockholmsområdet och Uppsala. I Uppsala kommun har kommunalrådet i opposition, Marlene Burwick, (S) i dag krävt av den sittande majoriteten att Hälsans förskolas två filialer i kommunen ska granskas omgående.

– Vi blev väldigt oroade när vi läste om hur de arbetar, säger hon.

Marlene Burwick kan inte svara på om det kommit in några anmälningar gällande förskolorna till kommunen, men säger att det är en av de saker som hon nu kräver att man ska gå vidare med.

Publicerad: