Här skriker männen rasistiska slagord mot Jennifers son

Männen attackerar Jennifer och hennes son – med rasistiska slagord och genom att kasta apelsiner på dem.

Händelsen filmas av en granne.

Det är bara ett av många hatbrott mot afrosvenskar, som SVT:s ”Uppdrag granskning” belyser i kvällens program.

Jennifer satt i bilen utanför sin lägenhet och fick se hur ett gäng skrek ”negerunge” efter hennes son, samtidigt som de kastade frukt upp mot fönstret där han stod. Då klev hon ur bilen och konfronterade männen – och bråk uppstod.

– Det var ganska mycket folk på gatan som tittade på men ingen som hjälpte mig eller gick emellan, säger hon i tv-programmet ”Uppdrag granskning”, UG.

Afrosvenskar extra utsatta

En av männen döms senare för ringa misshandel och förolämpning. Det hör dock till ovanligheterna.

Endast 4 procent av alla hatbrott klaras upp, en halvering från tidigare år, enligt SVT.

Samtidigt har hatbrotten mot svarta i Sverige ökat med 34 procent de senaste fem åren. Afrosvenskar utsätts också oftare för våld än andra grupper. Afrofobiska hatbrott står för 25 procent av alla hatbrott, trots att afrosvenskarna endast utgör några procent av befolkningen.

Kritik mot Sverige

Exakt hur många afrosvenskar som finns vet ingen. Det är också något som Sverige fått kritik för av FN, som menar att Sverige borde föra register över befolkningen utifrån ursprung. Detta för att kunna kartlägga rasism och diskriminering.

– Ofta säger politiker i Sverige och i Frankrike exempelvis att "alla är svenska" eller "alla är franska", och därför behöver vi aldrig prata om ras. Men självklart måste vi prata om ras, vare sig vi gillar det eller inte, eftersom samhället och staten behandlar människor olika, säger Simon Wolley, före detta kommissionär för mänskliga rättigheter, till Uppdrag granskning.

Något som flera afrosvenska debattörer tidigare argumenterat för.

Programmet ”Uppdrag granskning” sänds i SVT 1 och på SVT Play onsdag den 29 november kl 20.00.

Publisert: