Sover hundra nätter utomhus

Av: Camilla Sundell

Publicerad:
Uppdaterad:

Dubbla liggunderlag och två renskinn.

Ovanpå det sover Peder Karlsson, 29, i två sovsäckar.

För att möta våren i Tärnaby ska han spendera hundra nätter utomhus.

Sedan den första januari har musikläraren från den lilla byn Joeström mellan Hemavan och Tärnaby spenderat nätterna i sitt tält.

– Jag gillar att vara utomhus och se hur våren närmar sig. Det börjar nu, det blir bara ljusare och ljusare, säger han till Aftonbladet.

– I stället för att somna på soffan framför något dåligt program på tv, tar jag skidorna och somnar i tältet i stället.

Dubbla sovsäckar

Som kallast har det varit 26 minusgrader i tältet.

Men Peder Karlsson är välklädd.

– Jag har sovsäckar, kläder, underställ, fleecejackor, stickade tröjor och farfars gamla filttofflor. Dessutom har jag en sommarsovsäck inuti en militärsovsäck.

Peder har inte lagt alltför mycket pengar på sitt projekt. Tältet har han fyndat på Blocket för 300 kronor, och då fick han både en ryggsäck och en klövjeväska med på köpet.

"Kändes som kroppen fått stryk"

På kvällarna, efter att han och hustrun nattat dottern, tar Peder med sig en av familjens två hundar och åker skidor till sitt tält på andra sidan sjön. På morgonen skidar han tillbaka till familjens hus för att hjälpa till.

– Ett sådant här projekt hade inte gått att genomföra om man inte stöttar och blir stöttad, säger han.

En av nätterna var det stjärnklart ute, då passade Peder på att sova under bar himmel.

– Det var inte speciellt kallt när jag lade mig i skidpulkan, men när jag vaknade var det lite besvärligt. Det var 26 grader kallt ute och det kändes som om kroppen hade fått stryk.

Bloggar från tältet

Peder bloggar varje kväll, du kan följa hans tältäventyr här.

Hittills har besökare från tolv olika länder varit inne och läst om Peders övernattningar, bland annat från Förenade Arabemiraten.

– Det här är helt nytt för mig. Jag tänkte att mina tio fiskekompisar skulle kanske vara intresserade av de här dumheterna. Men det var fler än så.

Publicerad: