Juholt till hård attack mot Reinfeldt

Publicerad 2012-01-18

”Vem gav dig mandat att slumpa bort välfärden”

Håkan Juholt gick till hård attack mot Fredrik Reinfeldt i årets första partiledardebatt och anklagade honom för att ha reat ut den svenska välfärden.

Statsministern slog tillbaka direkt.

– Det finns ingen samlad opposition i Sverige, säger han.

S-ledaren Håkan Juholt slåss för sitt politiska liv. Dagens debatt kan vara avgörande för hans framtid och förväntningarna i partiet var höga. Partikamraterna har krävt att han ska ta initiativet i jobbfrågan.

Mycket riktigt var det arbetslösheten på åtta procent som blev hans slagord.

Statsminister Fredrik Reinfeldt inledde debatten med att än en gång beskriva hur bra Sverige klarat sig i krisens Europa. Han hänvisade till OECD och menade att de svenska inkomstskillnaderna är små, jämfört med andra länder.

”En karikatyr av verkligheten”

Håkan Juholt gick till attack direkt. Han beskyllde M-ledaren för att sälja ut välfärden.

– Vem gav dig mandat att slumpa bort välfärden, säger han.

Fredrik Reinfeldt kallade Håkan Juholts uttalande för en karikatyr av verkligheten och undrade om Håkan Juholt vill köpa tillbaka Vin och Sprit.

– Det är som att verkligheten inte räcker, jag måste ta i ordentligt, säger statsministern och räknade upp de företag som staten fortfarande äger som Vattenfall.

Han anklagade Håkan Juholt för att vara förälskad i det höga tonläget.

– Det finns ingen samlad opposition i Sverige, det vet alla vi som sitter här, säger Fredrik Reinfeldt.

Betonade fullsysselsättning

Håkan Juholt betonde full sysselsättning i sitt anförande och talade om satsningar på skola och arbete. Enligt honom är det allvarligt med en arbetslöshet som ligger på runt åtta procent. Han kritiserade även regeringen för att sakna några visioner och för att ha sänkt restaurangmomsen. S-ledaren ville i stället se satsningar på skolan.

– Vi bestrider att gymnasieskolorna ska skäras ned och näringslivet vara ett särintresse. Vi bestrider en arbetslinje med bara piska och inga morötter. Vi ska investera i varandra. Den som har det bra ska känna ansvar för den som har det sämre.

Slog tillbaka

Reinfeldt slog tillbaka genom att hävda att S-ledaren lovade allt för alla.

– Hur många miljarder per minut gjorde du slut på? Det är som vanligt från er - allt till alla. Det finns ingen täckning för det i er budget.  Jag står för att vi bör vara aktsamma, att utrymmet är litet och marginalerna små. Du har inga besked att ge och ingen jobbpolitik. Du accepterar ju dessutom mycket att våra skattesänkningar.

Socialdemokraternas kris |
Aftonbladet