Grekisk partiledare kräver nyval i april

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

I dag avgörs Greklands ekonomiska öde igen.

Parlamentet röstar troligtvis för sparkrav – istället för att gå mot en konkurs.

Men efter omröstningen är ändå regeringssamarbetet hotat. Antonis Samaras, ledare för Ny demokrati, kräver nyval.

Grekland står i dag inför ännu en ödesdag.

Koalitionsregeringen sa i fredags ja till att dra åt den ekonomiska svångremmen.

Frågan är om det grekiska parlamentet går på samma linje och rösta igenom ytterligare besparingsåtgärder på drygt 3 miljarder euro för att få nödlånet – eller inväntar en konkurs.

Debatten i parlamentet inleddes klockan 13.30, enligt nyhetsbyrån AFP.

30-tal ledamöter säger nej

EU-ledarna står redo att betala ut 130 miljarder euro som Grekland behöver för att klara av att betala sina skuldräntor de närmaste månaderna.

Det kostar.

Rent konkret innebär åtstramningspaketet bland annat uppsägning av 150 000 offentliganställda inom tre år, en sänkning av minimilönerna med 22 procent och lägre pensioner.

För att paketet ska godkännas krävs 151 av 300 röster i parlamentet. Ett 30-tal av de två partierna i koalitionsregeringen - socialdemokratiska Pasok och konservativa Ny demokrati - har redan sagt nej.

Kan bilda ny koalition

Enligt TT väntas ändå regeringen få stöd i parlamentet.

Där kan dock samarbetet sluta.

Under helgen förklarade Antonis Samaras, ledare för Ny demokrati, att han kräver en förändring så snart avtalet om skuldlättnad är klart. Samaras begär nämligen att presidenten Károlos Papoúlias utlyser nyval. Han har dessutom bråttom och vill att det hålls redan i april.

– Men det måste inte bli nyval bara för att Samaras vill det. Presidenten kan be Pasok bilda en annan koalition, kanske med Demokratiska alliansen, säger en källa inom Pasok-partiet till TT.

Stor risk för kravaller

Det är inte bara politiker som sparkat bakut åt landets kris som kräver drastiska åtgärder.

Efter koalitionsregeringens samtycke i fredags utbröt det starka reaktioner på Atens gator och torg. Folket rasade och svarade med brandbomber, flaskor och gatstenar.

I dag varnade demonstrationerna för nya aktioner. De kommer samlas igen. På eftermiddagen finns det stor risk för kravaller.

Publicerad: