Piloten ångrar ingenting

Foto: Här håller de upp nallarna som släpptes över Vitryssland.
NYHETER

Personer har fängslats och en diplomatisk kris har blossat upp mellan Sverige och Vitryssland.

Men Tomas Mazetti som genomförde nallebombningen över Minsk ångrar ingenting.

– Nej, att inte göra något av rädsla för diktatorn är att låta honom vinna, säger han.

Foto: Tomas Mazetti, kreativ chef på reklambyrån Studio Total, ligger bakom nallebombningen i Vitryssland. Det var han själv som flög planet.

Det har gått sju veckor sedan Tomas Mazetti och Hannah Frey från pr-byrån Studio Total flög in sitt enmotoriga propellerplan över vitryskt territorium och släppte ner 800 nallar. Syftet var att visa sitt stöd för organisationen "Tala sanning" och få befolkningen i Vitryssland att skratta åt president Aleksandr Lukasjenko.

Konsekvenserna har blivit större än så. Utrikesministern och två höga generaler har sparkats och personer ur motståndsrörelsen har fängslats. Den svenska ambassadören Stefan Eriksson har utvisats och en diplomatisk kris har blossat upp mellan Sverige och Vitryssland.

Men Tomas Mazetti ångrar sig inte.

– Det blir så när vi skakar om men för att situationen ska bli bättre i Vitryssland måste den bli sämre först, säger han.

Inom några veckor är det val i Vitryssland. Mazetti hoppas att aktionen får effekt i valrörelsen.

– Själva valet är ju riggat men jag tror det kommer ske protester kring valet. Sen får vi se hur oppositionen kan samla sig kring dem.

– Jag hoppas att fler gör motstånd och ser att Lukasjenko inte är omöjlig att rubba.

Enligt Tomas Mazetti har även Ryssland reagerat kraftigt mot att svenskarna lyckades ta sig in på vitryskt territorium. Länderna har gemensamt luftförsvar.

– Ryssland tycker att Lukasjenko har gjort bort sig och har satt honom under ekonomiskt tryck. Han får inga mer pengar till luftförsvaret.

Flera personer i Vitryssland har råkat illa ut. Är inte det ett för högt pris?

– Det är inte ett pris för vår aktion, det är priset för en diktator. Det sitter hundratals människor fängslade där.

Var det värt det?

– Inget är värt det förrän Lukasjenko är borta men jag hoppas det. För två månader sedan var han orubblig, nu är det inte riktigt så.

– Jag tycker att hela världen har skyldighet att agera. Under nazi-Tyskland borde fler svenskar ha gjort något. Man får inte vara rädd för diktatorn.

Hur ser du på den diplomatiska krisen?

– Jag är inte så insatt i den. Men jag vet att ambassadören, Stefan Eriksson,var väldigt omtyckt i Vitryssland.

Carl Bildt har hittills vägrat säga att ni har en del i detta. Hur ser du på det?

– Han tillhör den gamla skolan utrikespolitiker. Han vill att några män gör upp om världen med linjaler medan de röker cigarr. För honom handlar det om Bildt och Lukasjenko, men det är inte så det går till längre, revolutionen kommer underifrån.

 –Det är en helt ny värld där alla måste vara med och kämpa tillsammans.

Hur går ni vidare?

– Jag hoppas att andra tar över. Det har gjorts hundratals små nalleaktioner världen över och bloggen "Teddybears for freedom" har startat. Vi hoppas på dem. Vi kan inte vara ledande i den vitryska revolutionen, det måste vitryssar vara.

Har ni kontakt med folk i Vitryssland i dag?

– Nej, det har vi inte.