Mobil kan lösa gåtan

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 22 | Foto: Helge Mikalsen / VG
Sigrids föräldrar ser den misstänkte mördaren i rätten.

NYHETER

Sökandet efter 16-åriga Sigrid Giskegjerde Schjetne fortsätter i Norge. Och snart kan polisen få större klarhet i försvinnandet - via flickans mobil.

– Familjen hoppas att telefonens innehåll kan ge polisen information om bortförandet. Den skulle kunna föra polisen närmare en lösning, säger familjens advokat Harald Stabell, till dagbladet.no.

Sigrid Giskegjerde Schjetne har varit försvunnen sedan hon skulle promenera hem från en vän i Skøjenåsen i östra Oslo vid midnatt under natten till söndagen den 5 augusti.

Mobilen avslöjar färdvägen

Spåren efter henne slutar i gräset vid en förskola i Oslo, där hennes vita Iphone tillsammans med ett par skor och en av hennes strumpor.

Men mobilfyndet kan få avgörande betydelse i sökandet efter 16-åringen, som nu varit försvunnen i elva dagar. Förutom att mobilen innehåller uppgifter om vem hon pratat och sms:at med registrerar den även hur hon har rört sig geografiskt med mobilen.

– Iphonen har en fil som lagrar rörelser och kan ge en ungefärlig bild av var du varit, säger Mats Staugaard, redaktör på Norges största Macsajt.

Informationen om vilka mobilmaster och wifi-baser som mobilen kopplar upp sig mot, sänds anonymt till Apple, som använder informationen för att utveckla sina karttjänster.

Gått, sprungit eller åkt?

I bästa fall kan uppgifterna från telefonen ge polisen uppgifter på hur snabbt telefonen rört sig kvällen Sigrid försvann - och på så sätt kan man avgöra om hon gått, sprungit eller suttit i ett fordon.

– Sigrids telefon är en viktig informationskälla för oss, säger poliskommissarie Grethe Lien Metlid, vid Oslopolisen.

Polisen utesluter ännu inget färdsätt, men börjar bli allt säkrare på att flickan rört sig till fots och inte tagit tunnelbanan.

– Vi har en uppfattning om den mest sannolika, men vi vill vara säkra innan vi går ut med en specifik rutt, säger Metlid.

Matcha rutten med misstänktas rutter

När väl flickans rutt innan försvinnandet är klartlagt, ska polisen försöka matcha informationen med alla som varit där, för att se om någon kan ha förflyttat sig på samma sätt som Sigrid.

Men kartläggningen är resurskrävande och Apple lagrar oftast bara sådan information i sju dagar. Dessutom sprider de inte vidare informationen till tredje part utan mobilägarens tillstånd.

– Är telefonen skyddad, kan det vara en utmaning att få fram information, men en Appleexpert borde kunna göra det, säger Staugaard.

Publicerad: