SVeriges utrikesminister Carl Bildt och prins Turki al-Faisal.
SVeriges utrikesminister Carl Bildt och prins Turki al-Faisal.

"Jag har svårt att se skandalen i "skandalen"

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Utrikesminister Carl Bildt om Saudi-affären som upprört Sverige

SVeriges utrikesminister Carl Bildt och prins Turki al-Faisal.
SVeriges utrikesminister Carl Bildt och prins Turki al-Faisal.

Carl Bildt vill fortsätta exportera vapen till Saudiarabien.

Han beskriver landet som "ett familjeföretag" och vill ha god kontakt med regimen.

– Jag träffar rätt regelbundet prins Turki, han är en av de ledande i arabvärlden när det gäller Syrien, säger Carl Bildt till Dagens Industri.

Utrikesminister Carl Bildt anser inte att den så kallade Saudi-affären är anmärkningsvärd.

– Som framgått av vad jag skrivit tidigare här har jag mycket svårt att se skandalen i "skandalen", uppger han i sin blogg.

Han fortsätter:

– Beslut har fattats och redovisats i laga ordning och i överensstämmelse med stiftade lagar och beslutade rutiner. Man må sedan tyckte illa om både försvarsmaterielexport och Saudiarabien – och det finns ju de som gör – men det är en helt annan sak.

Stora pengar

För egen del ser han positivt på den svenska vapenexporten till den hårdföra diktaturen. En export som skapar jobb i Sverige och innebär ett rejält tillskott i kassan.

I fjol var den civila vapenexporten värd 12 miljarder kronor, enligt Dagens Industri.

– Det är inte så att världen saknar pansarvärnsrobotar. Hade läget för mänskliga rättigheter varit bättre för att de köpte franska istället?, säger han till DI.

UD rycker ut

Enligt DI finns det farhågor om att uppmärksamheten kring Saudi-affären kan påverka vapenexporten till landet på ett negativt sätt. Då finns UD redo att hjälpa enskilda bolag.

– Vi bedriver normalt exportfrämjande insatser. Behöver de UD:s hjälp ställer vi gärna upp. Det handlar om svenska jobb.

Carl Bildt uppger till tidningen att han "regebundet träffar Saudiarabiens förre säkerhetschef Turki al-Faisal", en man som idag inte innehar något officiellt ämbete i Saudiarabien men som ses som en ambassadör för landet och en möjlig framtida utrikesminister.

Publicerad: