Nyheter

Moderaterna vill förändra a-kassan

Av: 

Camilla Sundell

NYHETER

Arbetsvillkoret i a-kassan grundas på ett visst antal arbetade timmar.

Det vill Moderaterna nu förändra – i stället vill partiet att a-kassan ska grundas på en låg snittlön, rapporterar Ekot.

För att få a-kassa i dag måste den arbetslöse kunna bevisa att han eller hon har jobbat minst 80 timmar i månaden i sex månader det senaste året.

Inkomstvillkor

Det systemet är problematiskt enligt arbetsmarknadsutskottets ordförande Tomas Tobé (M).

– Det finns väldigt många i dag som arbetar på obekväm arbetstid, till exempel en nattarbetande sjuksköterska, som är en mycket viktig bärare i samhället och som gör ett viktigt arbete och som i dag landar utanför försäkringen med nuvarande arbetsvillkor, säger han till Ekot.

Därför vill Moderaterna nu byta ut arbetsvillkoret mot ett inkomstvillkor.

Låg tröskel

En arbetslös som kan visa att han eller hon under det senaste 6 månaderna haft en snittlön mellan 8 000 och 10 000 kronor ska ha rätt till a-kassa, enligt förslaget. Detta gäller även om tjänsten bara är på 25 procent, rapporterar Ekot.

Nästa år presenteras den parlamentariska Socialförsäkringsutredningen, som ska innehålla förslag om hur framtidens försäkringar ska se ut. Tobias Tobé säger nu till Ekot att han hoppas att de andra allianspartierna är positiva till förslaget. Han hoppas även på ett samarbete med Miljöpartiet och Socialdemokraterna.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Publisert: