Feldt går till attack mot S

avTT

Kjell-Olof Feldt aktuell med hård kritik i ny bok

Socialdemokraterna saknar en skattepolitik, brister i analysen av hur välfärden ska finansieras och gör torftiga utspel om vinster i välfärden.

Den kritiken levererar den tidigare finansministern Kjell-Olof Feldt i en ny bok.

Boken, En kritisk betraktelse – Om socialdemokratins seger och kris, började Feldt skriva efter valet av Håkan Juholt till ordförande. Dennes installationstal i mars 2011, där lyckoriket utlovades till alla, skrämde uppenbarligen den gamle finansministern.

"Själv undrade jag om denne man, som jag aldrig tidigare hört tala eller ens hört talas om, trodde på allt han sade", skriver Feldt.

Mer verkstad

Det behövs mindre snack och mer verkstad om Socialdemokraterna ska återvinna det förtroende som höll det så länge vid makten förra seklet, anser Feldt.

"Ett sätt att skapa en bättre ordning vore att minska antalet kommunikatörer och öka antalet analytiker (med kritisk ådra) i partiets och i riksdagsgruppens kansli", skriver han.

Framför allt behöver partiet på allvar utveckla en socialdemokratisk skattepolitik, anser Feldt. Han anser också att partiet på allvar måste ta itu med den framtida finansieringen av välfärden och de finansieringsunderskott som väntar runt hörnet.

Mer kärnkraft

När det gäller a-kassan kan partiet inte ha som mål att den ska omfatta alla löntagare, om man inte föreslår hur. Här vill Feldt se en blocköverskridande uppgörelse om en allmän a-kassa. Han tycker också att det vore intellektuellt hederligt att medge att med högre a-kassa kommer fler att stanna kvar i den. Han vill också se andra villkor för uppsägningar än att bara räkna anställningstid. Partiet behöver också göra en analys av pensionsreformen, sätta ned foten om vinster i välfärden och acceptera nya kärnkraftverk.

S-ledaren Stefan Löfven avböjer att kommentera Feldts bok.