Polis fälld för dödsolycka

Foto: Tord Westlund
Olycksplats Vid den här korsningen kraschade Joakim Jurell med en polisbil. 25-åringen dödades i den våldsamma kollisionen

avTord Westlund

NYHETER

TIERP. Joakim ”Jocke” Jurell, 25, dödskraschade in i polisbilen med motorcykeln. Detta sedan polisbilens förare gjort en vänstersväng framför honom utanför Tierp.

I dag dömdes den 34-årige polismannen som körde till villkorlig dom och 12 000 kronor i böter för vållande till annans död av Uppsala tingsrätt.

Tingsrätten friar honom dock från vårdslöshet i trafik.

Joakim ”Jocke” Jurell

Sedan tidigare har polisens ansvarsnämnd  beslutat att polismannen inte förlorar sitt jobb vid en fällande dom.

Tingsrätten anser att  polismannen har agerat oaktsamt genom att göra en långsam vänstersväng utan att använda körriktningsvisaren och utan att tillräckligt förvissa sig om att vänstersvängen kunde genomföras utan fara för övrig trafik.

Det var 15 september förra året som polispatrullen gjorde en vänstersväng för att kolla upp en mötande personbil som just svängt av till höger på väg 292 utanför Tierp.

Gick inte att rädda

34-åringen som körde polisbilen uppmärksammade inte motorcyklisten som låg bakom den den mötande bilen.

Joakim Jurell på motorcykeln dundrade in i polisbilens bakparti och kastades medvetslös i gatan. Hans liv gick inte att rädda.

– Jag såg honom inte och skulle ha gjort likadant i dag i motsvarande situation, sa polismannen i rätten.

Hans kollega på passagerarplats sa sig ha sett motorcyklisten. När han förstod att det skulle bli en krasch fick han inte ur sig någon varning till kollegan.

Efter dödsolyckan protesterade Jockes kompisar mot polismannens körning genom att lägga ner en avbruten polisskylt tillsammans med blommorna på platsen där dödsolyckan skedde.

”Viktigt att de granskas”

Jockes bror, Magnus Jurell, tycker att det känns riktigt att polismannen nu dömts.

– Det är viktigt att även poliser granskas i sina ageranden så jag tycker att domen känns rätt. Det var ju polismannens fel att brorsan dog.

Polismannen friades för vårdslöshet i trafik?

– Det tycker jag däremot känns underligt och motsägelsefullt med tanke på att han dömdes för vållande till annans död. De brotten borde hänga ihop,   säger Magnus.