Här sköts gängledaren

avLinda Hjertén, Martin Ekelund, Pelle Tagesson

Polisens teori: Wolfpacks Alex Ghara Mohammidi, 31, dödades i taxikriget

1 av 3 | Foto: Foto: KRISTER HANSSON
”HADE ETT UPPDRAG” Alex Ghara Mohammidi sköts till döds inne på ett taxikontor.

MALMÖ/stockholm. Gangsterledaren Alex Ghara Mohammidi sköts ner inne på en taxifirma.

Bara några dagar tidigare hade firmaägarens hus bombats.

I morse anhölls en 40-årig man för inblandning i mordet.

På eftermiddagen anhölls ytterligare en man.

Brödraskapet Wolfpacks ledare Alex Ghara Mohammidi, 31, kom till taxikontoret i Malmö strax före klockan elva i går.

Kort därefter sköts han till döds – mitt bland människorna som befann sig därinne.

– Han sköts ihjäl inne i kontorslandskapet där bland annat taxiväxeln finns, säger polisens yttre befäl Paul Juhlin.

"Ute för att döda mig"

I det aktuella taxibolaget pågår en intern maktstrid. För två veckor sedan anmäldes en misshandel inne i lokalen.

Så sent som i helgen fick en av delägarna en bomb sprängd utanför sin villa.

– De är ute efter att döda mig, jag har tidigare blivit hotad till livet, sa han i en intervju dagen efter händelsen.

Han bekräftade då att motivet var en ekonomisk konflikt i det taxibolag han är delägare i, och att han förklarat för både polis och grannar att han var rädd.

Kan ha varit torped

Enligt polisen finns det en naturlig förklaring till att Alex Ghara Mohammidi befann sig i taxirörelsens lokaler i går. Han var där som ett led i det överlåtande av ägaraskap som taxibolaget genomgår enligt spaningsledare Bo Lundqvist.

Enligt uppgift till Aftonbladet är en av polisens teorier att gangsterledaren anlitats som torped av en av parterna i konflikten.

– Han hade en uppgift att utföra, därför kom han till kontoret på torsdagen. Men han hann inte slutföra sitt uppdrag, i stället sköts han till döds, uppger en källa för Aftonbladet.

Under en presskonferens i dag sa polisens spaningsledare Bo Lundqvist att man ännu inte vet om Alex Ghara Mohammidis inblandning i överlåtelsen av ägarskapet var motivet till dödsskjutningen.

– Det kan även ha att göra med hans inblandning i Wolfpack eller strikt personliga anledningar. Vi vet ännu inte, säger bo Lundqvist.

”Mycket pengar”

En 21-årig man har nyligen gått in i det aktuella taxibolaget.

– Han vet inget om branschen, men har mycket pengar, säger en taxibilsägare till Aftonbladet.

En annan taxichaufför berättar att två personer i ledningen lagt beslag på pengar som kunderna betalat med kreditkort.

– Vi får inte ut våra pengar, det är rent kaos. De hamnar på deras konton i stället och vi kan inte betala våra räkningar.

Enligt länskriminalens spaningschef Bo Lundkvist undersöker polisen sambandet mellan helgens bomb mot delägarens bostad och gårdagens mord.

Misstänkt för mord

Alex Ghara Mohammidi är dömd för ett flertal grova brott och har länge ingått i sfären runt Brödraskapet Wolfpack. 2002 dömdes han till fängelse i tio år för misshandel och grovt narkotikabrott. Så sent som i somras häktades han misstänkt för mordet på en dörrvakt på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Han släpptes ur häktet men skulle ha åtalats för delaktighet i mordet nästa vecka.

– Men nu lägger vi självklart ner det, säger åklagare Bo Albrektsson, som inte tror att det finns någon koppling mellan de två morden.

”Visar respekt”

I går samlades flera personer från Hells Angels och undergruppen Red & White Crew utanför akuten på Malmö sjukhus.

– Det är ett sätt att visa sin respekt för honom och att det inte är de som ligger bakom, uppger en person med insyn i gängvärlden.

Alex Ghara Mohammidi är bror till den 32-åring som blev knivhuggen av sin pappa under ett familjebröllop på Trollenäs slott den 16 juli i år.

En anhållen

I går greps en 40-årig man misstänkt för inblandning i dödsskjutningen. Han befann sig i närheten av mordplatsen.

I morse anhölls han av en åklagare.

– Han är misstänkt för medhjälp till mord, säger Anders Lindell, informatör på Skånepolisen.

Den anhållne 40-årige mannen nekar till brott men han har gett en förklaring till varför han befann sig på platsen vid tiden för mordet.

Man har i nuläget ingen ytterligare person misstänkt för mordet.

På eftermiddagen greps ytterligare en man.

– Jag har i eftermiddag anhållit ytterligare en person, berättar kammaråklagare Lars Morand för Aftonbladet. Även den här personen är misstänkt för medhjälp till mordet.

Den nu anhållne är 25 år. Polisen är mycket förtegen om gripandet och vill inte svara på om han är en av de sju personer som hämtades in till förhör direkt efter mordet  på torsdagsförmiddagen.

Mordvågen tidigare i år

11 maj

En 36-årig man skjuts med tre skott när han ska kliva in i sin bil på en parkeringsplats i Sibbarp utanför Malmö. Mannen är dömd för flera brott och hade många vänner i olika kriminella grupperingar. En 18-åring satt häktad för mordet men har nu avförts från utredningen.

10 juli

En dörrvakt utanför en festlokal på Norra Grängesbergsgatan knivskärs till döds. Alex Ghara Mohammadi häktades tillsammans med ytterligare fem unga män med kopplingar till Brödraskapet Wolfpack. I dag sitter endast en av dem, en 25-åring, häktad. Enligt åklagaren är mordet inte gängrelaterat.

21 augusti

En 20-årig man avrättas utanför ett gatukök på Lönngatan med flera skott mot huvudet. 20-åringen hade kopplingar till gänget Black Cobra. Två bröder sitter häktade misstänkta för mordet.

10.15: Polisen har presskonferens