Nyheter

Halv miljon svenskar riskerar fängelse för fildelning

Av: 

Anders Munck

NYHETER

Att fildela tio filmer kan räcka för fängelsedom

Den som fildelar riskerar att hamna bakom galler.

Och det kan räcka med att ha lagt ut tio filmer för nedladdning.

Det hävdar de specialåklagare som håller koll på fildelningen i Sverige.

- -
- -

Under året har de två åklagarna arbetat med tio fall som lett till domar i fildelningsärenden. Några av domarna har varit mot vanliga ”Svenssons”, medan andra är mot personer som systematiskt sysslat med fildelning genom så kallade hubbar, enligt TT. I vissa fall har straffen blivit böter, medan det i andra fall blivit villkorlig dom.

1,4 miljoner fildelare

Åklagarna kan nu skönja en praxis bland domarna – en norm för hur påföljden ska se ut i förhållande till brottet.

– Det handlar om 10-20 filmer eller ett tusental musikfiler, ungefär där går gränsen för när jag i normalfallet tycker att det handlar om fängelse, säger fildelningsåklagaren Henrik Rasmusson till TT.

Omkring 1,4 miljoner svenskar fildelar enligt SCB:s senaste siffror. Av dem räknar nätforskaren Måns Svensson med att omkring en halv miljon är så pass aktiva att de riskerar fängelsestraff enligt åklagarnas resonemang. Åklagarnas strategi handlar dock mest om förändra den norm som nu gäller i samhället bland de flesta – att det är ok att fildela, enligt Svensson.

Liten risk åka fast

– Ytterst få riskerar att lagföras. Dels är åklagarna för få för att kunna utreda en halv miljon fall, dessutom skulle inte samhället acceptera det. Men man hoppas att skrämselpropaganda ihop med PR ska få folk att ändra sitt beteende, säger Måns Svensson, som är doktor i rättssociologi vid Lunds Universitet, till Aftonbladet.

Den vanligaste tekniken i dag när det gäller fildelning är att använda så kallade torrents. Torrents-användare är än så länge mycket svåra att komma åt juridiskt, enligt Måns Svensson.

– Ändå har vi sett en viss effekt av de här domarna – det finns en rädsla hos folk att åka fast. Förhållandevis många har slutat att fildela, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

BLACK FRIDAY: Massor av rea på populär elektronik. Robotdamssugare, hörlurar, TV. Passa på att köp innan de tar slut

Webhallen

Publisert: