Nyheter

Levde med knarkkurir

avTord Westlund

Polischefens sambo var en brottsling Firade ihop när han släpptes ur fängelset

1 av 4 | Foto: Tord Westlund
Greps på Åland Den 53-årige sambon till en högt uppsatt kvinnlig polischef greps när han skulle leverera ett knarkparti. Nu har han dömts till ett år och åtta månaders fängelse för knarkleveranser. Polischefen förnekar all kännedom om sambons senaste kriminella aktiviteter.

Hans sambo är kommissarie och hög polischef. Själv var 53-åringen arbetslös – men vältrade sig i pengar.

Han levde gott på att smuggla hasch, amfetamin, vapen och ­stulet guld.

När han frigavs från ett fängelsestraff firade paret tillsammans – i polisens övernattningslägenhet i Stockholm.

Redan 2006 varnade kriminalunderrättelsetjänsten den högsta polisledningen om kommissariens farliga förbindelse.

Men i stället för att bryta med mannen fortsatte hon att klättra på karriärstegen. Hon fick ansvar för polisens säkerhet i länet där hon verkade och tog plats i ledarstaben.

Hon säger att allt mannen nu dömts till fängelse för har skett bakom hennes rygg.

– Min före detta sambo har svikit mitt förtroende och utnyttjat mig. Hans handlande är oacceptabelt och jag hoppas han straffas för det han gjort, säger hon.

Bomben briserade i december, efter att paret levt tillsammans i nära sju år. 53-åringen togs på bar gärning av finsk polis när han levererade ett parti narkotika till en markgömma på åländska Eckerö.

Han hade då 65 000 ­kronor på fickan. Vid husrannsakan i hans segelbåt och i radhuset där han ­bodde med polischefen ­hittades ytterligare drygt 400 000 kronor i buntar som gömts i plastpåsar och kartonger.

”Varit en trygghet”

I segelbåten fanns dessutom, hasch, amfetamin, vapen, ammunition och många misstänkt stulna guldföremål.

– Samboförhållandet med polischefen har varit en trygghet för honom att inte åka fast, säger en polisutredare. 53-åringen dömdes till ett år och åtta månaders fängelse. Det är hans andra fängelsestraff under sin tid tillsammans med polischefen.

När mannen 2005 åkte in på ett års fängelse för grova stölder var han och polischefen redan ett par. Hon hyrde, enligt en källa, den egna polismyndighetens lägenhet i Stockholm och firade med honom där när han villkorligt frigavs från fängelset.

Hon var då kommissarie och chef för länskriminalen.

Han hade just avtjänat ett ettårigt fängelsestraff för omfattande villastölder. Bland hans ­offer fanns en åklagare som blev av med familjens matsilver.

Hur kommer det sig att du som ­rutinerad polischef och tidigare ekobrottsutredare mot hans bakgrund inte misstänkt ­något ­under åren ni bott ihop?

– Jag svarar bara på frågor från utredarna och min

arbetsgivare. Men jag diskuterar inte mitt privatliv ­eller yrkesliv i skvaller-pressen, säger hon.

Kollegorna reagerade

Vid häktningsförhandlingen 2004 sa mannen:

– Genom mitt engagemang som lekmanna­övervakare har jag kommit i kontakt med kriminella personer och fascinerats av möjligheten till lättförtjänta pengar.

Varken hans förklaring eller fängelsestraffet som följde hindrade polis­chefen från att bli tillsammans med honom. ­Hennes ­poliskollegor var desto mer upprörda över att ­deras chef bodde ihop med en kriminell person.

Även andra polis­distrikt reagerade på förhållandet. Ett av dessa kontaktade hösten 2006 kriminal­underrättelsetjänsten där kvinnan arbetade – därifrån larmades polisledningen.

– Man kan inte gå in och tvångssära på folk hur som helst, men man kan göra dem uppmärksamma på de problem som kan uppstå, säger Lars-Göran Carlsson, chef för polisens internutredningar vid Rikspolisstyrelsen.

Några veckor senare avgick hon som chef för länskriminalen.

Hon fick en ­annan chefsbefattning på planeringsenheten. I ­poliskretsar hette det att hon själv önskat ­byta tjänst, men enligt ­Aftonbladets källa berodde bytet av tjänst på förhållandet med den kriminelle sambon.

Kvinnans chef, dåvarande länspolismästaren, ­säger sig inte minnas den direkta anledningen till att hon slutade som chef på länskriminalen.

– Men jag vet att det hölls samtal med henne om att hon måste vara medveten om riskerna med sitt förhållande.

Ingick i länsstaben

Bara ett år senare, 2007, fick den kvinnliga kommissarien jobbet som chef för verksamhetsskyddet och polisens internutredningar. En utnämning som ­retat gallfeber på hennes ­kollegor.

– Det var en otrygghet att veta att en av de högsta cheferna bodde ihop med en person som vi höll ögonen på av kriminella skäl. Hon som borde intern­utredas själv, var chef för enheten, säger en polis­inspektör upprört.

2008 utsåg en ny länspolismästare den kvinnliga kommissarien till controllerchef.

Hon skulle även ingå i länsstaben med högsta ­säkerhetsklassning.

Officiellt arbetslös

Polischefen – som inte delgivits några misstankar om brott – har nu tillfälligt fått andra arbetsuppgifter, men kollegorna tror att hon snart är till­baka

i ­toppen.

Hennes sambo var ­arbetslös när han greps och tjänade officiellt förra året endast drygt 90 000 kronor.

Trots detta kunde han vältra sig i pengar.

När han greps på Åland hade han 65 000 kronor på fickan.

I hans bil fanns flera mobiler och datorer. Till ­polisen sa han att han ägde fem bilar, varav en ­tillsammans med polischefen. Med henne hade han också en motorbåt och en ­segelbåt.

”Som en blixt”

Efter husrannsakan i ­deras gemensamma radhus konfronterade Aftonbladet polischefen.

– Detta kommer som en blixt från klar himmel för mig, jag mår skitdåligt och har sjukskrivit mig, sa ­hon.

En vecka senare reste hon på semester till Västindien.

Husrannsakan hemma hos polischefen dröjde en vecka. Något som ­retat garvade poliser som ­menar att hänsyn tagits till hennes position som ­polischef. Det gjordes en anmälan mot polisen som dock blev nedlagd sen det framkommit att finsk ­polis dröjt med begäran om husrannsakan i Sverige.

Ny rättegång väntar

53-åringen ska ha ­genomfört två narkotikaleveranser under hösten 2011. Han nekade till brott trots att hans fingeravtryck fanns på narkotikan i markgömman.

Nu väntar en ny rättegång i Sverige där 53-åringen – som begärts utlämnad från Finland – ska stå till svars för det som hittats hos paret i Sverige.