”Kebabmorden” skakar Tyskland

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad:
Uppdaterad:

Finansierade invandrarmord med bankrån

1 av 9 | Foto: reuters
Beate Zschäpe, Uwe Mundlos och Uwe Böhnhardt.

Minst tre personer utgjorde kärnan i en nynazistisk variant av Baader-Meinhofligan.

De rånade banker för att finansiera kallblodiga avrättningar av invandrare, de så kallade kebabmorden.

Fram till nu lyckades Nationalsocialistiska Underjordiska rörelsen hålla sig helt utanför polisens radar.

Avslöjanden om en högerextremistisk terrorcell chockar Tyskland.

Det är svårt att säga vad som upprör tyskarna mest. Morden som begicks mellan 2000 och 2006 eller det faktum att en högerextremistisk terrorcell kunde existera under så lång tid utan att vare sig polisen eller den tyska underrättelsetjänsten hade en aning.

Gruppen avslöjades efter att de förra veckan rånat ännu en bank, denna gång i staden Eisenach. Rånet misslyckades. Polisen närmade sig den husbil där de båda rånarna Uwe Mundlos och Uwe Böhnhardt gömt sig. Hellre än att gripas begick de självmord. Då hade de först satt eld på husbilen för att utplåna bevis.

Bomb

Ungefär samtidigt lämnade deras kvinnliga kumpan Beate Zschäpe den lägenhet som gruppen under lång tid hyrt i en större villa i Zwickau, i de södra delarna av östra Tyskland. Strax därefter exploderade den bomb hon apterat.

I den utbrända lägenheten hittade polisen det vapen, en pistol av märket Ceska 83 som använts till att mörda nio invandrare och en kvinnlig polis. Man hittade också poliskvinnans tjänstevapen.

Första mordet utfördes den 9 september 2000 i Nürnberg i södra Tyskland. 38-årige turkiske invandraren Enver S hjälpte en kompis genom att stå i hans blomsterstånd. Strax efter lunch hittades han badande i sitt eget blod. Skjuten flera gånger i huvudet.

Knappt ett år senare i juni 2001 dödades skräddaren Abdurrahim Ö i sin butik i centrala Nürnberg. Tillvägagångssättet var detsamma. Skjuten i huvudet från nära håll. Med samma pistol som Enver S.

Mordvåg

Mordvågen fortsatte över hela Tyskland, från Hamburg i norr till München i söder fram till 2006. Ett antal av de nio offren var kebabförsäljare, därav namnet kebabmorden.

Polisen hade inga ordentliga ledtrådar. Huvudspåret var att det handlade om en uppgörelse inom den turkiska maffian i Tyskland, eftersom alla utom en var av turkiskt påbrå. Att det kunde handla om nynazister som sköt invandrare var inget aktivt spår i utredningen.

2007 mörades en poliskvinna i Heilbronn. Hon och hennes kollega sköts medan de åt lunch i polisbilen. Kollegan skadades svårt men överlevde. Poliskvinnan sköts med samma vapen som de mördade invandrarna.

Polisen famlade i mörker tills fynden i husbilen och den utbombade lägenheten häromdagen på ett bräde löste fallen.

Samtidigt gjordes en oroväckande upptäckt. I lägenheten hittades en 15 minuter lång dvd-inspelning instoppad i ett antal kuvert adresserade till tyska medier. Dvd:n innehåller, enligt tyska tidningar som sett den, ett kollage över de tio morden med egna bilder på offren tagna av mördarna. Seriefiguren Rosa Pantern "guidar" genom filmen och pekar ut de olika offren med Rosa Pantern-melodin som musikmatta.

Breivik

Upphovsmännens muntliga budskap i filmen ger obehagliga associationer till Anders Bering Breivik i Norge.

– Vi är ett nationellt nätverk av kamrater som sätter handling framför ord. Så länge inte genomgripande förändringar sker i politiken, media och yttrandefriheten så kommer aktionerna att fortsätta.

För att finansiera verksamheten tros de ha genomfört totalt 14 bankrån över hela Tyskland.

Fyndet anses peka på att den hittills okända gruppen Nationalsocialistiska Underjordiska rörelsen, NSU, känt sig så stark att man var på väg att offentliggöra sin verksamhet och på nytt trappa upp invandrarmorden.

Precis som vänsterterrorgruppen Baader-Meinhofligan under 70-talet mördade företagsledare och poliser verkar NSU:s mord ha skett med ideologiska förtecken. Gruppen verkar också ha varit större än de tre frontfigurerna, varav Zschäpe är den enda överlevande. Hon överlämnade sig självmant till polisen men vägar svara på frågor.

Falska papper

Ytterligare minst en person har gripits för att ha ordnat fordon och falska identitetshandlingar till gruppen.

Uwe Mundlos, Uwe Böhnhardt och Beate Zschäpe gick under jorden i slutet av 90-talet sedan polisen kartlagt deras aktiviteter inom en nynazistisk kamratgrupp i Jena i östra Tyskland.

Deras plötsliga uppdykande mer än tio år senare sänder kalla kårar utefter det tyska samhällets ryggrad.

Publicerad: