Vitryssland utvisar ambassadör

avSofia Roström Andersson, TT

1 av 3 | Foto: Pawel Flato
Sveriges ambassadör i Vitryssland, Stefan Eriksson.

Vitryssland utvisar Sveriges ambassadör från landet – på grund av anklagelser som rör kontakter med oppositionen.

– Skandalöst, skriver Carl Bildt på twitter.

I onsdags kom de första signalerna på att Stefan Eriksson, Sveriges ambassadör till Vitryssland, utvisas från landet efter anklagelser mot den svenska ambassadören som rör kontakter med oppositionen. Anklagelser som enligt utrikesminister Carl Bildt saknar grund. På sin blogg skriver han utförligt om varför Stefan Eriksson utvisas.

"Visar regimens sanna jag"

Utrikesministern kommenterar också beslutet på Twitter: "Lukasjenkos regim har utvisat Sveriges ambassadör i Vitryssland för att han stött mänskliga rättigheter för starkt. Skandalöst. Visar regimens sanna jag".

Att den svenska ambassadören har haft kontakt med oppositionella i Vitryssland är inget konstigt. I stället visar det bara att Sverige agerar i enlighet med den politik man för, menar Carl Bildt.

– Det finns många ambassadörer i Sverige som har kontakt med oppositionen.

Det vitryska agerandet är anmärkningsvärt, men visar enligt Bildt att det är en "nyckfull och oberäknelig" regering som styr Vitryssland.

– Så här uppträder man inte. Det visar ju svaghet i Vitryssland, tycker jag, säger han till TT.

Sverige stoppar ambassadör

I dag beslutade sig Sverige för att agera.

"Under dagen kommer Vitrysslands ambassad i Stockholm att informeras om att den tilltänkte nye vitryske ambassadören inte är välkommen hit och att uppehållstillstånd i Sverige för två av deras utsända representanter dras in", skriver UD i ett pressmeddelande.

Sverige har informerat övriga EU-länder om beslutet och Carl Bildt har under dagen pratat med EU:s utrikeschef Catherine Ashton om situationen.

Stefan Eriksson, som varit ambassadör i Minsk sedan 2008, kallades hem redan i våras. Något som skedde efter att Lukasjenko i protest mot skärpta sanktioner från EU, uppmanat EU:s och Polens ambassadörer att lämna landet samtidigt som han drog tillbaka sina egna representanter från Bryssel och Warszawa.  

Ersätts inte nu

Svaret från Bryssel: samtliga 27 länder kallade hem sina ambassadörer. Stefan Eriksson befinner sig för närvarande i Sverige uppger UD.

Svenska ambassaden i Minsk fortsätter vara öppen, men enligt Anders Jörle, presschef på UD:s presstjänst, finns i nuläget inga planer på att ersätta ambassadören.

– Just nu är det inte aktuellt att ersätta Stefan Eriksson. Det här är oacceptabelt agerande, säger han.

Enligt Carl Bildt kommer Stefan Eriksson att fortsätta arbeta som ambassadör men med ett "ännu tydligare fokus" på frågor som rör mänskliga rättigheter.

– Ambassadör Eriksson kommer självfallet att fortsatta sitt arbete som ambassadör.

Den aktion där den svenska pr-byrån Studio total släppte nallar med regimkritiska budskap över Vitryssland ska inte ha tagits upp "över huvud taget" i samband med beslutet om att utvisa ambassadören.

"Egendomligt sammanträffande"

Landets försvarsdepartementet avfärdade händelsen som en "provokation" via internet. Men i tisdags blev två vitryska generaler avskedade med hänvisning till den gränskränkning som nalleaktionen ska ha inneburit. Både flygvapenchefen och chefen för gränsbevakningen fick sparken.

På Studio total tror man dock att aktionen är en orsak till utvisningen.

– Ja det tror jag. Annars skulle det vara ett väldigt egendomligt sammanträffande. Jag vet inte vad Sverige annars skulle ha gjort för att få ambassadören utvisad, säger Studio Totals Per Cromwell till TT.

I mars förra året skrev bland andra Sydsvenskan att Stefan Eriksson anklagades för samröre med extremister som planerade att störta Lukasjenkos regim i en artikel i tidningen Sovjetiska Vitryssland, presidentadministrationens officiella språkrör.