Ny studie: Att dricka vin kan förebygga Alzheimers

avJoanna Górecka

NYHETER

Ett glas vin om dagen kan bidra till att förebygga demenssjukdomar enligt en ny brittisk studie, skriver tidningen Telegraph. Vinet tros nämligen hjälpa hjärnan att städa.

Vin kan vara en god allierad i det förebyggande arbetet mot demenssjukdomar, enligt en ny studie från University College London, skriver Telegraph.

Det räcker dock inte med att bara dricka vin dagligen för att trygga dig från Alzheimers. Det är minst lika viktigt att du får en god natts sömn och tränar regelbundet. Tillsammans med ungefär 25 milliliter vin om dagen ska detta hjälpa till att stimulera hjärnans eget saneringssystem, visar studien.

Tidigare forskning har visat att Alzheimers sjukdom kan associeras till en giftig ackumulering av protein i hjärnan. Detta kan förebyggas genom att upprätthålla hjärnans förmåga att “självsanera”. Forskaren Ian Harrison från University College London menar att en stor del av forskning kring demenssjukdomar numera fokuserar på just olika metoder som ska förhindra hjärnans självsanering från att kollapsa, skriver Telegraph.

Foto: Kallestad, Gorm / TT NYHETSBYRÅN

Vin hjälper hjärnan att storstäda

De redan etablerade hälsojättarna sömn och träning hjälper hjärnan att rensa ut avfallsprodukter och gift. Studien från University College London, visar att mössen, som forskningen genomfördes på, gjorde sig av med giftiga ämnen mycket snabbare under natten. Och sömnrensningen av hjärnan är snabb – det ska gå 60 procent snabbare för hjärnan att göra sig av med gifter när vi sover.

– Det här visar att vi borde sova mycket mer än vad vi gör, säger Ian Harrison.

Men studiens mest överraskande rön var att den visade att hjärnan hos de möss som fick en liten dos alkohol dagligen under 30 dagar var hela 40 procent snabbare.

– Sov mer, träna, och som forskningen visar – kan du absolut ta en liten drink, men bara en tredjedels vinglas, säger forskaren Ian Harrison.

ARTIKELN HANDLAR OM

Demens

Vin

Alkohol