Rättegång inleds mot "gryningspyromanen"

Foto: Stig-Åke Jönsson / TT
Bild från en tidigare häktningsförhandling 2010, då mannen misstänktes för en brand i ett flerfamiljshus i Ystad. Han dömdes senare till fängelse för denna.

avTT

NYHETER

Rättegången mot den så kallade gryningspyromanen – som åtalats för två fall av grov mordbrand alternativt försök till grov mordbrand, samt grovt hot mot tjänsteman – inleds i dag i Västmanlands tingsrätt.

Misstankarna gäller en anlagd brand i en äldre träbyggnad i Arboga på midsommardagen 2017. Den branden kunde snabbt släckas. Den andra branden startade i socialförvaltningens kontor i Köping i december, efter att ett fönster krossats och olja slängts in. Branden slocknade av sig självt. Mannen förnekar samtliga brott i åtalet.

Den åtalade har kallats gryningspyromanen sedan tidigt 2000-tal, då han misstänktes för en rad anlagda bränder under morgontimmarna, framför allt i Skåne. Han har bara dömts för en bråkdel av de bränder han misstänkts för.

2011 dömdes han till åtta års fängelse för grov mordbrand mot ett flerfamiljshus i Ystad. I mars 2016 frigavs mannen och bosatte sig då i Västmanland.