Unga bönder mest lönsamma

avJosef Svenberg

NYHETER

Det går bra för de yngre lantbrukarna – i alla fall om man frågar dem själva.

Trots ett hårt arbete har livet på gården alltid varit ett självklart val för Daniel Thuresson, 18.

– Det är friheten, säger han.

En majoritet av de yngsta lantbrukarna upplever just nu en positiv utveckling, enligt vårens Lantbruksbarometer som ges ut av Lantbrukarnas Riksförbund, LRF.

I åldrarna upp till 30 år tycker 3 av 4 att lönsamheten är god och fler än hälften spår en ljus framtid för kommande år.

”Alltid varit solklart”

Daniel Thuresson är 18 år och tillhör nästa generation lantbrukare. När han inte är i skolan på naturbruksgymnasiet i Kalmar arbetar han på familjegården på Öland.

– Det har alltid varit solklart. Jag hade inte kunnat tänka mig något annat, berättar han.

Gården producerar både mjölk och kött och Daniel är hoppfull inför framtiden. Gården har gått i generationer genom familjen. För Daniel är det därför självklart att någon dag ta över tillsammans med sin bror.

– Jag bryr mig inte om vad andra tycker om det, vi gör ju maten. Det är en livsstil, att vara bonde. Det är friheten, säger han.

Ingen röst i samhället

Även om framtidsutsikterna ser bättre ut nu önskar Daniel att det fanns en större förståelse för och kunskap om lantbruket från både politiker och allmänheten. Han upplever inte att bönderna har någon egentlig röst i samhället utan att yrket snarare är ett skällsord.

– Det har blivit fel syn på bönder. Att vi förstör miljön och sånt. Folk får börja inse lite mer hur mycket bönder gör för samhället. Det är vi som tar fram mjölk, kött, spannmål till bröd och pasta och så mycket mer än det som finns i affären, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM