Döda brandmannen hedras av kollegor

avAlexander Ekström

En brandman dog i en fallolycka under skogsbrandsbekämpning i Värmland sent på onsdagskvällen.

Nu sörjs och hedras han av kollegor i flera län.

– I dag har vi avlastningssamtal och till i morgon bitti inreder vi ett minnesrum på stationen, säger Nils Weslien, förbundsdirektör och räddningschef i Karlstadsregionen.

Samtliga brandstationer i Värmland flaggar i dag på halv stång efter beskedet om den avlidna brandmannen.

Foto: Brandstationen i Karstad flaggar på halv stång.
David Hårseth/Dagsmedia.se

Även Södertörns brandsvarsförbund har gått ut med att man i dag flaggar på halv stång i sympati med sina värmländska kollegor.

Klockan 10 på torsdagsförmiddagen höll polisen och räddningstjänsten en gemensam presskonferens med anledning av olyckan.

– Det är ju inte speciellt trevligt att som räddningschef stå här och ha den här pressträffen, säger Nils Weslien.

– Vi tänker naturligtvis på de anhöriga och stöttar dem så gott det går, men även personalen i Munkfors och Sunne ska vi också se till att stötta på allra bästa sätt.

Påträffades livlös

Det var strax efter 23:30 på onsdagen som man fick samtalet om att en brandman från Munkfors påträffats livlös nedanför ett stup.

– Livräddande åtgärder påbörjas, och de pågår ända fram till att ambulanshelikopter med läkare kommer på plats, men när de tar över kan de konstatera att brandmannen är avliden, säger Magnus Lundqvist som var räddningschef i beredskap.

Den omkomna brandmannen var del av en förstärkning från Munkfors som bistod kollegor i Sunne med att bekämpa en skogsbrand i terrängen väster om Ransäter.

Kollegorna tagna ur tjänst

De aktuella styrkorna från både Sunne och Munkfors har tagits ur tjänst, och möttes av annan personal på stationen i Munkfors.

Där har personalen fått avlastande samtal och hjälp, samtidigt som de stöttar varandra.

– I dag har vi avlastningssamtal och till i morgon bitti inreder vi ett minnesrum på stationen, säger Nils Weslien till Aftonbladet.

– Där kommer vi ha tända ljus och en kondoleansbok där man kan sätta sig en stund och minnas. I nästa vecka ska vi även hålla en större minnestund med all personal där vi minns honom i positiva ordalag.

Polisanmälan upprättad

Polisen har upprättat en anmälan om vållande till annans död efter misstanke om att den aktuella branden kan ha varit anlagd.

Brandmannen arbetade inte med den spårbrand söder om Filipstad som ursprungligen drabbade en tre mil lång sträcka efter att gnistor från ett godståg antänt terrängen, utan med en av tre mindre bränder som uppstod i länet under onsdagen.

Spårbranden som startade i måndags är nu under kontroll men övervakas under eftersläckningsarbetet.

Dagens tre rubriker 31 maj 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM