Etiopien vill lösa gränstvist med Eritrea

TT-AFP TT

Publicerad 2018-06-05

Etiopiens premiärminister premiärministern Abiye Ahmed (till vänster) tillsammans med sin företrädare Hailemariam Desaleg i samband med att Ahmed tog över posten. Arkivbild.

Etiopiens styrande parti EPRDF kommer att acceptera ett FN-stött avtal som syftar till att lösa en långdragen gränstvist med grannlandet Eritrea. Gränsdispyten har i åratal lett till spänningar och väpnade konflikter mellan länderna.

"Den eritreanska regeringen borde anta samma ståndpunkt utan några reservationer och acceptera vår uppmaning att återuppta den långlivade freden mellan de två broderländerna, som den var förut", heter det i ett uttalande på Facebook.

Avtalet som definierar en gräns togs fram av en FN-stödd kommission efter en konflikt åren 1998–2000.

Beskedet visar på en omfattande politisk vändning i Etiopien sedan den nye premiärministern Abiye Ahmed svors in i april. Han lovade då att försöka mäkla fred med Eritrea.

Eritrea, som tidigare var en etiopisk provins, röstade för självständighet 1993 men hamnade snart i krig med sin granne där gränsdragningsfrågan var en central drivkraft i konflikten. Etiopien förlorade i och med Eritreas frigörelse hela kustremsan vid Röda havet.

Omkring 80 000 människor dödades i konflikten. Sedan kriget formellt avslutades har sporadiska stridigheter, i vilka hundratals människor dödats, utbrutit mellan länderna.